Egészség

Övön aluli bőrbetegségek – Intim bőrgyógyászat

Ha valakinek az intim régióban (nagyjából azon a területen, amit az alsónadrág vagy a bugyi fed) jelenik meg bármilyen bőrtünete, akkor általában két reakciót szoktam látni: vagy rettenetesen ráparáznak, vagy hónapokig nem foglalkoznak vele.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy testünket itt is – még a nemi szerven is – ugyanolyan bőr fedi, mint bárhol máshol, tehát bármilyen bőrbetegség ki tud alakulni. Az ritka, hogy egy „klasszikus” bőrbetegség (pl. pikkelysömör, szeborreás ekcéma) csak az intim régióban okozzon tüneteket, ezeknek általában van máshol is jele. Ám bőrünk ezen területén nagyon mások a körülmények például az alkar bőréhez képest: összefekvő bőrfelületek vannak, ahonnan a nedvesség nem tud könnyen felszáradni, az öltözködés miatt is magasabb a hőmérséklet, és különösen a nemi szerven a bőr vékonyabb az átlagnál.

Ezért van az, hogy egyre inkább kezd létjogosultsága lenni az úgynevezett intim bőrgyógyászatnak, ahol kifejezetten azokra a bőrbetegségekre koncentrálnak, amik vagy csak ezen a területen jelentkeznek, vagy máshogy néznek ki, mint a bőr egyéb részein.

Néhány ilyen betegség közül szemezgetek a továbbiakban.

 

Fotó: Depositphotos

 

Intertrigo

Más néven a hajlatok „bepállása”, azaz egy felületes gombás fertőzés, ami a leggyakrabban a lágyék- vagy combhajlatban, illetve a végbélnyílás körül alakul ki. Vörös, viszonylag éles határú, viszkető bőrtünetek jelentkeznek, amik a magas nedvességtartalom miatt nem hámlanak.

Nagyon gyakori betegség, sokan észre sem veszik, vagy nem foglalkoznak vele. Az oka, hogy a bőrön normálisan is élő gombák a magas nedvességtartalom és a meleg hatására túlszaporodnak és gyulladást okoznak. A fokozott izzadás, az érintett területek nedvesen hagyása törölközés közben, végbélnyílás körül az intim törlőkendők használata, amik nedvességet hagynak maguk után, mind hajlamosíthatnak rá. És habár fertőzésről beszélünk, maga a betegség nem fertőz, tehát másnak nem adható át.

A tüneteket mutató területek alapos szárazon tartása, a műszálas alsóneműk kerülése, és akár vény nélkül kapható gomba elleni krémek sokat tudnak tenni az intertrigo ellen.

Végbélnyílás-viszketés

Ez az a betegség, ami nagyon gyakori, de a hozzá társuló tabuk és szégyenérzet miatt senki sem beszél róla. Nevének megfelelően általában a végbélnyílás kínzó viszketéséről van szó, a vakarás nyomán pedig megjelenhetnek vörös, irritált bőrtünetek is.

Állhat a hátterében a már fent említett intertrigo, de lehet ekcéma (pl. nedves törlőkendőtől vagy síkosítótól), vagy aranyér is, ám én a leggyakrabban cérnagilisztától látom. Igen, tudom, most mindenki fintorog. Pedig egy annyira egyszerű és gyakori betegségről van szó – mosatlan gyümölccsel például könnyen meg lehet fertőződni, és az egyetlen tünete a féreg okozta végbéltáji viszketés, ami jellemzően éjszaka a legrosszabb.

A végbélnyílás-viszketés kezelésében fontos tisztázni, hogy mi okozhatja, és azt célzottan kezelni, illetve tüneti kezelésként viszketés- és gyulladáscsökkentő készítményeket alkalmazni.

Itt jegyzem meg, hogy mindenkit óva intenék a számtalan aranyérkenőcstől, illetve vény nélkül kapható (popsi)ápoló kenőcstől: ezeknek a túlzott használata majdnem mindig ekcémát okoz!

Makkgyulladás (balanitis)

Ez az, amikor piros foltok jelennek meg a makkon, esetleg a fitymán is. A legtöbbször önmagától elmúló állapotról van szó, de nagyon sokan hatalmas pszichés teherként élik meg a tüneteket, és olyannyira rápörögnek a tünetek vizsgálgatására vagy jelenlétére, hogy már pszichésen önmaguknak okoznak tüneteket, vagy nem kóros elváltozásba is belelátják a betegséget.

A makkgyulladásnak több oka is lehet, a legtöbbször itt is egy felületes gombafertőzésről van szó – gondoljunk bele, a makk és a fityma szintén összefekvő bőrfelületek, közöttük meleg van és nedvesség, ezt pedig imádják a gombák.

Ha a terület szárazon tartása ellenére a tünetek hetekig fennállnak, vagy esetleg tovább terjednek, vagy a bőr kisebesedik, érdemes orvoshoz fordulni vele.

Lichen sclerosus

Egy autoimmun bőrbetegség, aminek következtében a nemi szerv bőrén alakulnak ki először gyulladt, majd fehéres színű, heges bőrtünetek. Gyakran okoz fitymaszűkületet, de a húgycsőnyílást is be tudja szűkíteni.

A kezelésben csak bőrgyógyász tud segíteni, mert itt már vényköteles készítmények jönnek csak szóba, és nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mert a kialakult hegesedést már nem lehet visszafordítani.

Dr. Tamási Béla PhD

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/6. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb