Hírek

Ovációval fogadták az ír pap coming outját

Az Irish Sun nevű napilap tudósítása szerint a dublini Martin Dolan atya múlt hétvégén tartott prédikációjában fejezte ki az azonos nemű párok házassága iránti támogatását (az ír parlament májusban fog szavazni a kérdésről), majd bejelentette, hogy ő maga is meleg. A dublini érsekség nem kommentálta az előbújást.

Father_Martin_Dolan

Az egyik hívő, Liz O’Connor a következőképpen nyilatkozott a sajtónak: „Mind nagyon büszkék vagyunk Martin atyára. Az, hogy bevallotta, hogy meleg, nem változtat semmit azon, hogy tekintünk rá.”

A katolikus egyház igen sokat foglalkozott a házassági egyenlőség kérdésével és egyéb LMBT-témákkal az elmúlt évben. Ahogy Gary Meier atya megfogalmazta: Ferenc pápa sokat változtatott a beszédmódjukon, ha a tanításokon nem is. Meier Hidden Voices: Reflections of a Gay, Catholic Priest (Rejtett hangok: egy meleg katolikus pap gondolatai) címmel írt könyvet – először név nélkül adták ki, majd 2013-as coming outja után már vállalta személyazonosságát. Tavaly pedig elindított egy Rising Voices of Faith nevű nonprofit kezdeményezést, ami az LMBT-emberek egyenlőségét kívánja kivívni az egyházon belül.

Hozzá hasonlóan nyilatkozott a marylandi New Ways nevű lekészség ügyvezető igazgatója, Francis DeBernardo is: szerinte a pápa “változtatott a vita hangnemén. Nem változtatott a doktrínákon vagy az irányelveken… de a tény, hogy nyitott a megbeszélésre és ráadásul ennyire befogadó a hozzáállása, nagyszerű hatással van a katolikus világra és különösen arra, hogy a hétköznapi emberek hogyan viszonyulnak az LMBT-emberekhez és -problémákhoz.”

Forrás: Advocate

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb