Színes

Ötven éve elsőként coming outoltak egy tévéműsorban

fotó: ABC

 

Az ausztrál ABC csatorna készített dokumentumfilmet arról a leszbikus párról, akik az országban elsőként coming outoltak a tévéképernyőn. A ma is egy párt alkotó Phyllis Papps és Francesca Curtis 1970 októberében szerepeltek a This Day Tonight adásában, és kiállásukkal örökre megváltoztatták Ausztráliát.

Papps arról beszél a róluk szóló dokumentumfilmben, hogy az ország a hetvenes években erősen konzervatív volt, a leszbikus nők pedig annyira láthatatlanok, hogy az átlagember a létezésükről sem tudott. Ebben a közegben mindketten küzdöttek a saját orientációjukkal, miközben ők maguk sem tudtak semmit azokról, akik a saját nemükhöz vonzódnak.

„Akkoriban senki sem beszélt erről”

 

– mondja Curtis. Papps ráadásul egy tradicionális görög családba született, és amikor beszélt egy kollégájának a saját orientációjáról, válaszul három pszichiáter nevét kapta. Egyikőjüket fel is kereste, aki intravénás narkotikumot szúrt bele, mielőtt beszélni engedte.

A pár végül akkor ismerkedett meg, amikor mindketten a politikai aktivizmus felé fordultak, és tagjai lettek az első politikai LMBTQ csoportnak. 1970 júliusában eljegyezték egymást, de házasságuk jogi elismerésére 2017 decemberéig kellett várniuk, amikor az országban népszavazáson döntöttek az egyenlő házasság bevezetéséről.

 

fotó: ABC

 

1970-ben az ABC műsorában a leszbikus nőkről készítettek volna riportot, de nem akadt jelentkező.

„Senki sem akart szerepelni a műsorban, mindenki rejtőzködött, ezért Phyllis és én önként jelentkeztünk”

 

– mesél Curtis az adás körülményeiről. A műsor után a csatornához számos panasz érkezett, ráadásul az adást a két nő munkahelyén és családjában is erős nemtetszés fogadta. A nyilvános coming out következményeként Papps anyja jogi lépéseket is tett, hogy semmit se örökölhessenek tőle.

Azóta hosszú évtizedek teltek el, és édesanyja még megélte az egyenlő házasságról népszavazást. Amikor Papps meglátogatta, anyja büszkén mondta neki, hogy ő is igennel szavazott.

„Egy egész élet kellett hozzá, hogy eljussunk idáig.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb