KultúraUtazás

Öt német múzeum, ahol tényleg nem fogsz unatkozni

A múzeumok kihagyhatatlan programjai az aktív üdülésnek, ám gyakran megesik, hogy keserű szájízzel távozunk egy-egy unalmasabb tárlat meglátogatása után. Ennél az öt múzeumnál ez viszont biztosan nem fog megtörténni.

Schwules Museum, Berlin

A Schwules Museum a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb olyan múzeuma, ami az LMBTQ közösségek történelmét és kulturális kapcsolatait kutatja. Az intézmény története egészen 1984-ig nyúlik vissza: a város- és kultúrtörténeti Berlin Múzeumban akkor rendezték meg az első nyilvános LMBTQ-témájú kiállítást Eldorado címmel. A közösség mindennapjait és történelmét bemutató kiállítás az 1850-1950 közötti időszakot ölelte fel, és 40.000 látogatójával egyszerre volt sikeres és váltott ki vitákat a közéletben. Az érdeklődést látva ezután jött létre először fiók-, majd később önálló intézményként a Schwules Museum. Tanácsos szem előtt tartani, hogy ez az intézmény inkább egy tartalmában folyamatosan változó kiállítótér, semmint klasszikus értelemben vett múzeum.

Schokoladenmuseum, Köln

A Schokoladenmuseum 4000 négyzetméteren mutatja be a csokoládé történelmét, kezdve a majáktól és aztékoktól, a barokk koron át a mai modern tömeggyártásig. A tárlat során egy 10 méter belmagasságú trópusi üvegházban testközelből ismerkedhetünk meg a kakaófákkal, emellett végigkövethetjük a csokoládégyártás lépéseit és benézhetünk egy workshopra is. A tárlat többi részén csokoládégyártáshoz és -fogyasztáshoz kapcsolódó műtárgyakat csodálhatunk meg, és megéri megpihenni a Csokoládé Moziban is, ahol 1926 és napjaink között kiadott csokireklámokat vetítenek. Persze ne feledkezzünk meg az óriási csokiszökőkútról sem, amelyben a múzeum saját Lindt-csokoládéja csordogál!

Classic Remise, Düsseldorf

A 2006-ban nyílt Classic Remise Düsseldorf körházban klasszikus és luxusautókat tekinthetünk meg: 75-öt értékük miatt exkluzív üvegdobozokban, ám szerencsére legtöbbjüket valóban testközelből. Az indusztriális hangulatú épületben szerviz is működik, de alkatrészeket vagy akár autót is vásárolhatunk, ha kedvünk éppen úgy tartja. Persze lehet, hogy bölcsebb egyszerűen benézni a szuvenírboltba vagy a Hebmueller sörkert és bisztróba, ahonnan csodás kilátás nyílik a showroomra.

Roggendorfer Haus, Düsseldorf

Kaffeemuseum Burg, Hamburg

Bár kikötővárosként Hamburg történelmében fontos szerepet játszik a kávé, a város Kávémúzeuma csak nemrég nyílt meg. A múzeum tárlatán megismerkedhetünk a kávé történelmével és gyártásának lépéseivel, és megtekinthetjük a kávérajongó és -gyűjtő, Jens Burg csodálatos kollekcióját, amely főképpen antik, különböző időszakokból származó kávédobozókból, kávéscsészékből és a kávégyártáshoz szükséges megannyi eszközből áll. A kiállítás végén profi kávékóstolásban lehet részünk egy barista vezetésével. Egyet ígérhetünk: a látogatás után mindenki tele lesz energiával.

Bier und Oktoberfest Museum, München

Az intézmény nemcsak témája miatt érdekes, hanem maga az épület miatt is: ez ugyanis München legöregebb háza. A sörkiállításon különböző antik, akár több ezer éves tárgyakon és dokumentumokon keresztül ismerkedhetünk meg az emberiség egyik legnépszerűbb italának történelmével, kezdve a babiloniak sörpraktikáitól egészen a mai, modern kori gyártásig. Az először 1810-ben megtartott Oktoberfest történelmét külön tárlat öleli fel korabeli dokumentumokkal, plakátokkal és fotókkal. A „kulturálódás” után természetesen részt vehetünk egy sörkóstoláson is, hogy tudjuk, pontosan miről is tanultunk ennyit.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb