Kultúra

Öt LMBTQ témájú klasszikus, amit nem hagyhatsz ki

A 20. században számos olyan LMBTQ témájú regény született, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak a műfaj szempontjából, és bár idehaza évekkel – vagy épp évtizedekkel – ezelőtt jelentek meg utoljára, ha megjelentek egyáltalán, egyszerűen kihagyhatatlanok mindazok számára, akik alaposan ismerni szeretnék az évszázad LMBTQ irodalmát. A teljesség igénye nélkül most öt könyvet szeretnénk nektek ajánlani ezen úttörő művek közül.

Carson McCullers: The Heart Is a Lonely Hunter
Eredeti megjelenés: 1940
Carson McCullers mindössze 23 éves volt, amikor regényével egy csapásra berobbant az irodalmi köztudatba. A „Southern Gothic” nevű amerikai irodalmi irányzat képviselőjeként csodálatos módon ragadja meg azt az elszigeteltséget, ami egy kisvárosban minden különc sajátja, bármi is legyen számkivetetettségük oka. Legyen szó mentális betegekről, siketnémákról, vagy éppen a mindenben a szépséget kereső főhősnőről, Mick Kellyről, McCullers hihetetlen érzékenységgel ragadja meg karaktereit. Habár az írónő maga sosem vallott erről explicit módon, de főszereplőjéhez hasonlóan ő maga is többször „áthágta” férfias öltözködésével a genderek határait, és ez a progresszív látásmód írásaiban is lecsapódik.

James Baldwin: Giovanni’s Room
Eredeti megjelenés: 1956
A többszörösen is hátrányos helyzetű (ti. meleg és fekete), lenyűgöző érzékenységgel megáldott James Baldwin a megkülönböztető törvények elől menekült az USA-ból Franciaországba az 1940-es évek végén. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy regénye egy amerikai férfiról szól, aki az 1950-es évek Párizsában kénytelen megküzdeni saját szexualitásával: habár tradicionálisan elfogadott életet tervez magának, és még a lánykérésig is eljut, hosszú és szenvedélyes viszonyba bonyolódik egy olasz bárpultossal. Baldwin regényében a szerelem és a szenvedély útvesztőit elemezve építi fel a hihetetlen képzelőerővel megszőtt történetet, amely összetett vallomás a halál és a vágy természetéről.

E. M. Forster: Maurice
Eredeti megjelenés: 1971
Harmadikként egy angol író művét szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, akinek szintén egy másik könyv a legismertebb műve, amiből ugyancsak létezik filmverzió: a Szoba kilátással című regény a nosztalgikus romantika egyik legszebb példája. A homoerotikus felhangokat sem nélkülöző lányregény mellett azonban Forsternek van egy nagyon fontos műve, a szóban forgó Maurice, amely egy meleg férfi szexuális öntudatra ébredéséről szól. Mivel Forster homoszexualitását egész életében titokban tartotta, ezért a regény első megjelenésekor nagy port kavart, és perszer egyből megindultak a találgatások az irodalomtudósok körében arról, vajon mennyire táplálkozik a történet az író személyes tapasztalataiból.

Michael Cunningham: Otthon a világ végén
Eredeti megjelenés: 1990
Michael Cunningham Az órák című regényével tett szert széleskörű népszerűségre, különösen, amikor 2002-ben elkészült a Virginia Woolf által inspirált történet filmes adaptációja is Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével. Már ebben a sztoriban is hangsúlyos szerepet kapnak a meleg és leszbikus kapcsolatok, azonban az amerikai író korábbi regényének, az Otthon a világ végén-nek már egyenesen a főszereplője egy meleg férfi, illetve a legjobb barátja és annak barátnője – ez a kissé furcsa hármas dönt úgy a ’90-es évek New Yorkjának forgatagában, hogy úgymond „együtt” vállalnak gyereket. Cunningham érzékeny regénye az emberi kapcsolatok törékenységéről szól, miközben élénk képet fest a korszak urbánus amerikai fiatalságáról is.

Leslie Feinberg: Stone Butch Blues
Eredeti megjelenés: 1993
Carson McCullers elsőként említett regényéhez hasonlóan Feinberg írásának is egyik központi eleme a társadalmi nemek közötti határok elmosása: főhőse, Jess Goldberg butch leszbikusként coming outol egy munkások lakta átlagos amerikai kisvárosban, ám még jóval a Stonewall-lázadások vagy bármilyen nagyobb mérvű LMBTQ megmozdulás előtt. A sebes sodrású történet egyszerre a történelem lenyomata, és egy rendkívül személyes történet, amelynek főszereplője tele van vágyakozással és sebezhetőséggel, de a munkásosztály keménysége is megvan benne. A Stone Butch Blues mára igazi klasszikussá vált – mindenkihez szól, akit valaha bármilyen okból kirekesztettek élete során.

 

 

Previous post

A Fekete Párduc zambiai színészét homofób támadások érik fiatalkori meztelenkedése miatt

Next post

"Theresa May elválik férjétől, hogy feleségül vehessen egy nigériai nőt"