Egészség

Öt abszolút nyerő ok, amiért érdemes futni

A futás a home office és a távoktatás ideje alatt jó lehetőség arra, hogy testünk egészét átmozgassuk és a friss levegőn is legyünk. Persze vannak fontos szempontok, amikre a jelenlegi helyzetben fokozottan kell figyelni. Ne menjünk például közkedvelt, zsúfolt helyre, és ha lehet, fussunk egyedül. Néhány alapvető szabály betartásával azonban szabadon szaladhatunk, amikor kedvünk tartja. A rendszeres futás nemcsak erősíti és javítja az állóképességet, de rengeteg rövid és hosszú távú egészségügyi haszna van. Máris mondok nektek öt nyerő okot, amiért nem fogjátok megbánni, ha ezt a sportot választjátok.

 

 

  1. Kedvez a léleknek

A kocogás és a futás már egészen rövid idő elteltével számtalan kedvező pszichés változást hoz magával. Javítja a koncentrációs és a mentális teljesítőképességet, energiával tölt fel, oldja a stresszt és javítja az alvást. A futással nagyon gyorsan lehet fejlődni – a legtöbben arról számolnak be, hogy a kitartás élménye, a korábban elképzelhetetlennek tűnő távok leküzdése sokat javít az önbecsülésen. Megnő az önértékelésünk abból adódóan, hogy le tudjuk győzni a saját lustaságunkat. Olyan érzést kelt, hogy „ura vagyok magamnak”, az történik, amit elterveztem, amit én akarok. A legtöbb ember ésszel belátja, hogy mozognia kellene, de nem tudja saját magát rávenni egy kis szenvedésre. Aki erre képes, büszke lehet önmagára!

  1. Hatékony zsírpusztító

Ez a sport az egyik leghatékonyabb kalóriaégető sportág, így remek módszer az ideális testtömeg megtartására vagy visszanyerésére. Egy 10 km/h körüli sebességgel megtett, 30-40 perces futóedzés során testsúlytól függően nagyjából 3-400 kalóriát használ fel a szervezet – a gyorsabb tempó pedig fokozza az energiafelhasználást. Tanulmányok szerint ráadásul az anyagcsere nemcsak edzés közben hatékonyabb, hanem az azt követő rövid időszakban is, azaz a futás után néhány óráig még több kalóriát éget a szervezet, mint anélkül tenné. Ez azért elég jó hír, nem? Fekszünk a kanapén, és még égetjük a zsírt.

  1. Védi a szívünket

A futás egész szervezetünkre nézve pozitív hatással lehet, de szív- és érrendszerünk számára kifejezetten előnyös. Segítségével sokat tehetünk a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért. Emeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét, és bár rövid távon – miközben épp sportolunk – fokozza a vérnyomást, hosszú távon éppen az egészséges vérnyomás karbantartását szolgálja. Egy amerikai tanulmány szerint már a rendszeresen végzett napi 5-10 perc lassú kocogás is eredményesen csökkenti a halálos kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának esélyét.

  1. Javítja az állóképességet

Futás közben mintegy tízszer annyi oxigént használunk fel, mint mondjuk telefonnyomkodás vagy tévénézés közben. A rendszeres edzések ezért nagyban fokozzák a tüdő oxigénfelvevő képességét. A hétköznapi életben a kondicionális képességek közül talán az állóképességre van a legnagyobb szükségünk, és ezt a futással lehet a leghatékonyabban fejleszteni. Ugyanis ez a mozgásforma edzi legjobban a tüdőt, a szív- és érrendszert, valamint az izomzatot. Éppen ezért alapozója számos sportágnak. Az nem meglepő, hogy a futball-, kézilabda-, kosárlabda-játékosoknak edzésük szerves része a futás, de a cselgáncsozók, sportlövészek, kajak-kenusok, sőt még a sakkozók is rendszeresen futnak, mert ezzel tudják legjobban kondicionálni testüket.

  1. Lassítja az öregedés hatásait

Kedvező élettani és pszichés jellemzőinek ismeretében nem meglepő: aki fut, az lassabban öregszik – állapították meg egy 2008-ban publikált tanulmányban. A Stanford Egyetemen végzett vizsgálat szerint azok az 50 év feletti emberek, akik több éven keresztül rendszeresen futottak, kevesebb fogyatékosságot tapasztaltak, hosszabb aktív élettartamot tudhatnak magukénak, és esetükben az inaktív emberekhez viszonyítva 50 százalékkal csökken a korai halálozás kockázata. Egy német kutatás pedig azt is megállapította, hogy míg a futás lassítja az öregedést, az edzőtermi súlyzós edzés nem éri el ugyanezt a fiatalon tartó hatást.

 

 

Összességében a futás hatására a szív gazdaságosabban működik, a légzőkapacitás javul, az izomzat és nem utolsósorban a csontozat erősödik, ezért preventív hatása óriási. Napjainkban nagy figyelmet kellene fordítani arra, hogy mely sportágak milyen betegségek megelőzésében játszanak szerepet. Amelynél az energia-befektetés és megtérülés aránya a legjobb, azt kell választani. A futással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri, a daganatos, illetve a mozgásszervi betegségek, valamint csökkenti az idegrendszeri és pszichés zavarok tüneteit is. Ráadásul a megelőzésen túl az edzésre fordított idő és energia az életminőség javulásával rövid távon megtérül.

Legyetek jók és persze mindig mozgásban!

Majer Reni

Instagram: @majerreni

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb