Nagyvilág

Összevesztek az ország nevén, mégsem Tajvan rendezi a 2025-ös WorldPride-ot

 

A tajvani külügyminisztérium augusztus 12-én az IntePride szervezet politikai megfontolásait hibáztatta, amiért nem a szigetország rendezheti a 2025-ös WorldPride eseményt.

Az 1947 óta önállóan működő Tajvant (hivatalosan Kínai Köztársaság) saját renegát tartományának tekinti Kína (hivatalosan Kínai Népköztársaság), emiatt a globális szervezetekben, rendezvényeken a szigetország rendszerint „kínai Tajpej” néven vesz részt. Ennek oka, hogy elkerüljék a politikai vitákat Kínával, amely a demokratikusan kormányzott szigetre a sajátjaként tekint, és emiatt idegenkedik mindentől, amely azt sugallja, hogy Tajvan egy külön ország.

A világszerte tartott pride-rendezvények szervezőinek mintegy 300 tagját tömörítő InterPride szervezet a tavaly novemberben tartott éves konferencián döntött a 2025-ös WorldPride helyszínéről. Az amerikai főváros és Tajvan harmadik legnagyobb városa, Kaohsziung pályázott, végül az utóbbi nyerte el a rendezés jogát.

A pályázatot „WorldPride Taiwan” néven fogadta be az InterPride, ezért is lepődtek meg a kaohsziungi szervezők, amikor hirtelen arra kérték őket, változtassák meg a rendezvény nevét: vegyék ki belőle a Tajvan szót, abban csak Kaohsziung szerepeljen. A helyiek úgy érzik, ha ezt elfogadják, akkor azzal ártanának az országuknak és a tajvani LMBTQ közösség érdekeinek, ezért a végleges szerződés aláírása előtt abbahagyják a projektet. Ezen túlmenően elképedéssel fogadták, hogy a világszervezet folyamatosan kétségbe vonta, hogy Tajvan gazdaságilag és infrastrukturálisan elég fejlett-e egy ekkora rendezvény megtartásához.

 

Az InterPride közelményében azt írják, hogy meglepődve értesültek a hírről, és bár csalódottak, tiszteletben tarják a döntést, számol be a történtekről a Reuters. A probléma része lehet a helyiek részéről az is, hogy a korábbi világvárosok, mint Róma, Madrid vagy London után Kaohsziung neve nem ismert globálisan, szemben Tajvan nevével, ráadásul a WorldPride rendezvényei országszerte zajlottak volna.

A tajvani külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki az esemény elmaradása miatt, amely az első WorldPride lehetett volna Kelet-Ázsiában: “Tajvan mélységesen sajnálja, hogy az InterPride politikai megfontolások miatt egyoldalúan elutasította a kölcsönösen elfogadottakat, megszakította az együttműködésen és bizalmon alapuló kapcsolatot, és mindez ehhez az eredményhez vezetett. A döntés nemcsak Tajvan jogait és állhatatos erőfeszítéseit nem tartja tiszteletben, de árt Ázsia népes LMBTQ közösségének, és ellentétes az InterPride által képviselt progresszív elvekkel.”

Tajvan 2019-ben legalizálta az azonos nemű párok házasságát, Ázsiában elsőként, és a régióban az LMBTQ-jogok példaképének számít.

 

 

A tajvani bácsi, aki 40 éven át harcolt az egyenlő házasságért – és sikerrel járt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb