Hírek

Összeházasodott az orosz meleg pár, erre megostromolták a rendőrök a lakásukat

Pavel Sztocko és Jevgenyij Vojcehovszkij kálváriája akkor indult, amikor a hatályban lévő törvényeket betartó orosz hivatalnokok az országban érvényesnek ismerték el külföldön kötött házasságukat.

 

 

A hat éve egy párt alkotó, és négy éve együtt élő két férfi január negyedikén Koppenhágában kötött házasságot. Dániában az azonos nemű párok is házasodhatnak, míg Oroszországban még a bejegyzett élettársi kapcsolat sem érhető el számukra.

Oroszországba hazatérve aztán beadták papírjaikat az anyakönyvi hivatalba, a hatóságok pedig minden különösebb kérdezősködés nélkül beleütötték útleveleikbe a házasságot igazoló pecsétet.

Mindez egy jogi kiskapunak köszönhető. A külföldön kötött házasságok oroszországi elismerésének egyetlen feltétele, hogy a házasság ne ütközzön a családjogi törvény 14. cikkelyébe. A feleknek nem lehet érvényben lévő, előző házassága, töltsék be a 18. életévüket, ne álljanak egymással közeli rokonságban, stb. – de az azonos nemű párokról nem mond semmit a kérdéses törvény.

Ahogy a pár elmondta, a hivatalban rutinosan, rezzenéstelen arccal pecsételték le az útleveleiket.

Egyedül mi vágtunk csodálkozó képet, amikor lepecsételték. A hivatalnokok azt mondták, nincs semmi különös az azonos nemű házasságokban, a külföldi dokumentumaink érvényesek, nem először láttak ilyet. Egyáltalán nem tűntek meglepettnek, egyszerűen csak betartották a törvényeket, megkaptuk a pecsétet, és ezért hálásak vagyunk nekik.

 

 

Miután a hír szárnyra kelt és a nemzetközi sajtó is felkapta, kapcsoltak az orosz hatóságok. A történteket a ‘fake news’ kategóriába sorolták, és tagadták, hogy a párnak érvényes pecsétje lenne.

Szombaton aztán a hatóságok kiszálltak a pár lakására. Civil ruhás rendőrök az anyakönyvi hivatal képviseletében követelték az útleveleiket, és még a helyettes moszkvai rendőrfőnök is megjelent.

Folyamatosan azt hangoztatták, hogy ők csak egy hivatalos felszólítást akarnak átadni, de kénytelen voltak felmenni a lakásba, mert a csengő sajnos nem működött – mert az egész épületet levágták az elektromos hálózatról.

Sztocko szerint a rendőrök szinte ostrom alá vették a lakást. Sikerült értesíteniük az Orosz LMBT Hálózatot, akik aktivistákkal, újságírókkal és ügyvédekkel siettek a lakáshoz, de jelenlétük nem hatotta meg a rendvédelmi szerveket.

A hatóságok közölték, hogy az útleveleiket már érvénytelenítették, ezért azokat adják át, majd kapnak másikat. Több órás vita kezdőtt az ügyvédek és a rendőrök között, míg végül az ügyvédek tanácsára a pár átadta az útleveleket. Később mindketten megkapták az új útleveleket, amikbe nem meglepő módon a házasságot érvényesítő pecséteket már nem ütötték bele.

Miközben a hatóság kiszállt a pár lakására, Sztocko édesanyja tucatnyi fenyegető telefont kapott. Ezekben arra figyelmeztették, hogy kirúgatják az állásából, vagy hogy lefejezik, amennyiben nem veszi rá a fiát, hogy hagyjon fel a nyilvános szereplésekkel.

A történtek után óvatosságból az Orosz LMBT Hálózat átköltöztette a párt egy biztonságos helyre.

 

(GayStarNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb