Színes

Összefutott egy meleg hírességgel és a szelfi miatt kirúgták a papnövendéket

Hiába ez volt az álma, nem lesz katolikus pap a 21 éves Henry Frömmichenből, ennek pedig egyetlen szelfi az oka.

A német papnövendék kálváriája még tavaly ősszel kezdődött, amikor a müncheni Odeonsplatz-on meglátott egy hírességet. Alexander Schäfer a VOX népszerű randizós valóságshow-jának főszereplője volt – a műsorban azonban nem hölgyek, hanem 20 fiatalember vetélkedett a kegyeiért.

Mint ahogy azt Frömmichen a Deutschlandfunknak elmondta, ő maga egyetlen részt sem látott a műsorból, csak az Instagramon követte Schäfert – míg vele ellentétben az egész szeminárium ott ült hétfőnként a tévé előtt az új részt várva. A papnövendék odament a tévésztárhoz, bemutatkozott, beszélgettek egyet az LMBTQ emberek és a katolikus egyház viszonyáról, majd készült egy közös kép. Ezt aztán Frömmichen boldogan megosztotta.

 

 

Csakhogy a szelfi hátterében egy templom is látható. Ezzel, valamint a ténnyel, hogy egy meleg híresség mellett mosolyog, Frömmichen „a homoszexualitást reklámozta”, emiatt pedig kirúgták.

Az LMBTQ emberek és a katolikus egyház viszonya a papnövendéket is élénken foglalkoztatja, mert ő maga is meleg. A katekizmus szerint a leszbikusokkal és a melegekkel tisztelettel, együttérzéssel és tapintattal kell bánni, nem szabad őket igazságtalanul elítélni. A megélt homoszexualitás azonban bűn, ezért aki férfiként a férfiakat, nőként a nőket szereti, annak tisztán kell élnie – ő azonban boldogan vállalta a cölibátust.

Mindezzel ellentétben a papnövendékekre egy másik, még XVI. Benedek pápa által kiadott 2005-ös utasítás vonatkozik. Ez kimondja, hogy bár a cölibátus minden papot kötelez az erényességre, de a melegeket akkor sem szabad felszentelni. Ennek ellenére Wolfgang Lehner, a szeminárium vezetője állítja, elsősorban nem a szexuális irányultság a döntő.

„Ha a szivárvány mindenben ott van a háttérben, amit csinál, akkor nagyon nehéz lesz papként képviselnie a katolikus egyházat. Ha valaki homoszexuális, de sikerül egy nyugodt, egészséges párbeszédet kialakítania a férfiakkal és a nőkkel, azaz a szexualitás kérdése nem kerül állandóan előtérbe, akkor nem látom okát, hogy miért ne lehetne pap.”

 

A kirúgott Frömmichen szerint az egyházra ugyanez az álszentség és kettős mérce jellemző. Amíg valamiről nem beszélnek nyilvánosan, addig azzal nincs gond, de egy Instagramon megosztott képpel máris megszegi ezt az íratlan szabályt.

„Amíg nem beszélünk róla, addig minden rendben van. Ezt tanácsolták nekem.”

 

A vádakkal ellentétben ő nem a homoszexualitást akarta népszerűsíteni a közös képpel. Sokkal inkább egy másfajta jelzést akart küldeni, az LMBTQ emberekhez való hozzáállásról, amelyet már az egyházban is sokan követelnek.

„Főleg az ismerőseimnek, akik egyáltalán nem értették mindezt, hogy pap akarok lenni, csak jelezni akartam kifelé ennyit: Hé, én nem tartozom azok közé a szemellenzős neurotikusok közé, akik elbújnak az egyházban, mert nem tudnak megbirkózni az életükkel. Ellenkezőleg, én egy világra nyitott ember vagyok. És a kép miatt azzal vádoltak meg, hogy én azt a fajta meleg életstílust propagálom, amit ebben a tévéműsorban bemutatnak.

Elég belegondolni. Feladom az életemet, a munkámat, a kapcsolatomat, a lakásomat, mindent, és idejövök Münchenbe a szemináriumba, mert pap akarok lenni, meggyőződésből – aztán három hónappal később egyszerűen közlik: Nem működik, pakoljak össze és menjek. Hogy ez a megfelelő hozzáállás? Nem tudom.

De nem teszem meg az egyháznak azt a szívességet, hogy kilépek és bedobom a törölközőt, mert pontosan ez a cél. Meg akarnak szabadulni azoktól, akik kinyitják a szájukat és nem tűrnek el mindent. Annál inkább maradok az egyházban – én most azt nézem, hogyan tudnék harcolni az egyházamért.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb