Hírek

Oroszország véletlenül elismerte egy azonos nemű pár házasságát

Igor Kocsetkov és Kir Fjodorov / Fotó: Vkontakte

 

Oroszországban az azonos nemű párokat a törvény semmilyen módon nem ismeri el, ráadásul érvényben van a hírhedt „melegpropaganda-ellenes” törvény is. Egy joghézagnak köszönhetően azonban egy meleg párnak így is sikerült hivatalosan elismertetnie a házasságát.

Igor Kocsetkov és Kir Fjodorov három évvel ezelőtt kötöttek házasságot az Egyesült Államokban, mert erre odahaza nem lett volna lehetőségük. A The Moscow Times beszámolója alapján az LMBTQ aktivista Fjodorov a Facebook oldalán mesélte el a részleteket:

„Gyönyörű nap a mai! Pontosan három évvel ezelőtt házasodtunk össze Igorral. De most valami mást szeretnék elmesélni.”

Az orosz törvényeket vizsgálva egy joghézagra bukkantak. Jogilag hiába nem házasodhatnak az azonos nemű párok, az egyenlő házasság tiltása sehol sem szerepel. A családjogi törvény megfogalmazása szerint pedig Oroszországban automatikusan elismerik a külföldön kötött, érvényes házasságokat – és itt sem szerepel, hogy kivételt képeznének az azonos nemű párok. Ennek tudatában jelezték az adóhatóságnak, hogy a heteroszexuális házaspároknak járó adókedvezményt ők is szeretnék igénybe venni.

„Nincs szükség honosítási eljárásra, egyszerűen élvezhetjük a házaspároknak járó jogokat az érvényes dokumentumaink alapján. Múlt év végén Igor életbiztosítást kötött nekem, ezután összegyűjtöttük a szükséges iratokat, és elküldtük az adóhatóságnak, hogy igényeljük a házastársat megillető társadalombiztosítási kedvezményt. Elutasításra számítottunk, ami után pert indítottunk volna a házasságunk oroszországi elismeréséért. És teljesen váratlanul az adóhatóság befogadta a kérelmet, és már vissza is utalták a pénzt. Vagyis az orosz állam hivatalos hatósága elismert egy azonos nemű házasságot.”

Nem ez az első alkalom, hogy valamilyen formában véletlenül elismerik az orosz hatóságok egy azonos nemű pár házasságát. 2018-ban Pavel Sztocko és Jevgenyij Vojcehovszkij külföldön kötött házasságát bejegyezte az anyakönyvi hivatal. Ezután a rendőrség megostromolta a lakásukat, elkobozták a tévesen kiállított irataikat, később pedig az országból is el kellett menekülniük az életveszélyes fenyegetések miatt.

 

 

Homofób kisfilmmel reklámozzák Putyin alkotmánymódosítását

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb