Hírek

Oroszország töröltette a leköszönő ENSZ-főtitkár LMBT-érdemeit

A hónap végén köszön le posztjáról az ENSZ főtitkára, Pan Gimun (Ban Ki-moon). Ez alkalomból a Biztonsági Tanács (BT) elhatározta, hogy búcsúajándékként köszönőlevelet írnak neki.

 

A 15 tagú tanács szerette volna kiemelni munkásságának érdemeit, különös tekintettel a nők, a fiatalok, és az LMBT-közösség jogainak védelmében tett lépéseit. A Guardian szerint így szólt volna az eredeti szöveg egy részlete:

“Önnek köszönhető, hogy a nők, a fiatalok, és az LMBT közösség szavát meghallotta és támogatta az ENSZ és az egész világ, és hangjuk mára  hallhatóbbá és erősebbé vált.”

Oroszország azonban tiltakozását fejezte ki, hogy külön említésre kerüljön az LMBT közösség, így a szöveget újra kellett fogalmazni. Diplomaták szerint az új szövegrész így szól: “meghallotta az ENSZ a leggyengébbek és legelesettebbek hangját, és támogatta őket.” Az oroszok már tavaly is támadták a melegeket az ENSZ-ben.

Az elmúlt tíz évben fáradhatatlanul dolgozó főtitkár helyét a portugál politikus és diplomata, António Guterres veszi át. Guterres hazájának miniszterelnöke volt 1995 és 2002 között, majd tíz évig az ENSZ Menekültügyi Főbiztosaként dolgozott.

Pan Gimun következetesen kiállt az LMBT-jogok mellett. 2012-ben felszólalt egy homofóbia-ellenes konferencián, amelyet az emberi jogok világnapja alkalmából tartottak a világszervezet New York-i székházában.

“Az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) emberek szabadnak és egyenlőnek születnek, ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint bárki mást. Vállvetve küzdök velük az emberi jogokért.”

A főtitkár fájdalommal idézte fel, hogy a világ 76 országában még mindig üldözi a törvény az azonos neműek szerelmét, sőt több országban – és ezek között Ukrajnát nevezte meg – a homoszexualitásnak már a nyilvános megvitatását is bűncselekménnyé akarják nyilvánítani.

“Botrány, hogy modern világunkban még mindig oly sok ország bűncselekménynek tartja, ha egy emberi lény egy másik, azonos nemű embert szeret.”

 

 

Previous post

Az anglikán egyház eltörölheti az önmegtartóztatás esküjét meleg papjai számára

Next post

Kincsek a homoerotika királyaitól