Nagyvilág

Oroszország kitiltaná területéről az “LMBTQ-propagandát” terjesztő külföldieket

Oroszország alsóháza, az Állami Duma csütörtökön benyújtott egy törvényjavaslatot, amely többek között kitiltaná az országból az “LMBTQ-propagandát” terjesztő külföldieket.

A javaslat szerint a “nem hagyományos értékek propagandáját” büntetni kellene, 100 000-től 200 000 rubelig (kb. 700 ezer forinttól 1 400 000 forintig) terjedő mértékben, valamint kitoloncolás is járna érte. Ebbe az interneten “elkövetett” cselekmény is beletartozik. Amennyiben a “bűntettet” kiskorú követi el, kisebb mértékű pénzbüntetést szabnak ki. A büntetés akkor is jár majd, ha valaki úgy beszél a homoszexualitásról, hogy nem ítéli el azt.

A törvényjavaslatot a Duma minden frakciója támogatja, ha elfogadják, Putyin elnök akár már jövő hónapban aláírhatja.

Oroszország rövid időn belül sokadszorra csap le az LMBTQ-közösségre, a “melegpropagandát” tiltó törvényt például kiterjeszthetik felnőttekre is, most pedig a külföldiek deportálással néznek szembe ugyanezért. Áprilisban már “idegen ügynöknek” minősítettek két LMBTQ-aktivistát az országban, valamint még az Ukrajna elleni háború okai közé is felvették a “nyugat romlottsága” elleni “küzdelmet”.

Oroszországban a Szovjetunió összeomlása után dekriminalizálták a homoszexualitást, ám az előítéletek megmaradtak, nagyrészt az ortodox egyház ténykedésének köszönhetően.

A törvényjavaslat a könyvkiadókat is nyugtalanítja, ugyanis akár orosz klasszikusokat is “propagandaként” lehet értelmezni, Dosztojevszkij, Bulgakov és Osztrovszkij egyes művei is áldozatául eshetnek a tisztogatásnak.

Ironikus módon idén az ország egyik legtöbbet eladott regénye két meleg úttörő kapcsolatáról szól. A Leto v pionyerszkom galsztuke (Лето в пионерском галстуке, “Nyár úttörőnyakkendőben”) című könyvet Katyerina Szilvanova és Jelena Maliszova írta, akik számos fenyegető üzenetet kaptak. Mindezek ellenére (vagy éppen emiatt) a könyv 250 000 példányban kelt el eddig.

 

Oroszország leto v pionyerszkom galsztuke
Leto v pionyerszkom galsztuke. / Popcorn Books

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb