Nagyvilág

Oroszország kiterjesztené a “melegpropagandát” tiltó törvényt

Orosz parlamenti képviselők egy csoportja még idén módosításaná a hatályos “melegpropagandát” tiltó törvényt, mégpedig úgy, hogy az minden korosztályra érvényes legyen, ne csak a 18 éven aluliakra.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályt Vlagyimir Putyin 2013-ban írta alá, és tiltja a “nem hagyományos szexuális kapcsolatok” bármilyen “népszerűsítését” a kiskorúak körében. Akit a törvény alapján bűnösnek találnak, súlyos pénzbírságra vagy börtönbüntetésre ítélhető.

A gyűlöletkeltő intézkedést azóta is arra használják, hogy lecsapjanak az LMBTQ-aktivistákra, megakadályozzák, hogy a gyerekek hozzáférjenek a kapcsolódó irodalomhoz, és gátolják, hogy a kiskorúak LMBTQ témájú tartalmakat nézzenek a streaming oldalakon, mint például a Netflix, vagy az HBO Max.

Alexander Khinshtein, az állami törvényhozás információs bizottságának elnöke azonban úgy véli, hogy a kiskorúakra vonatkozó 2013-as törvény ma már “elégtelen” – jelentette a Szabad Európa Rádió. Elmondta, fontolóra veszik a jogszabály kiterjesztését, hogy az LMBTQ-közösség ábrázolása “minden korosztály számára” tilos legyen a médiában és az interneten.

A javasolt változtatások értelmében minden olyan esemény vagy cselekedet, amelyet az LMBTQ-közösség népszerűsítésére tett kísérletnek tekintenek, pénzbírságot vonhat maga után – jelentette a Reuters.

Khinshtein elmondta, hogy bizottsága megfontolja a javasolt módosításokat és akár szigorúbb büntetések kiszabását az úgynevezett “melegpropaganda-törvény” megsértése esetén, amikor ősszel újra ülésezni fognak.

Az azonos neműek házasságának legalizálására irányuló követelés Oroszországban a múlté” – mondta Volodin, a Duma elnöke. “Az idegen értékek társadalmunkra való ráerőltetésére tett kísérletek kudarcot vallottak.

Az ILGA Europe Szivárvány térképe szerint Oroszország a kontinens legkevésbé elfogadó országai közé tartozik. A 46. helyen végzett a 49 európai ország közül – kevéssel megelőzve Örményországot, Törökországot és Azerbajdzsánt. Magyarország a középmezőnyben van.

 

Magyarország három helyet csúszott hátra az európai Szivárvány térképen

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb