Nagyvilág

Oroszország „idegen ügynöknek” minősített két LMBT-aktivistát

 

Az orosz igazságügyi minisztérium több újságírót, köztük a Szabad Európa Rádióval együttműködő újságírókat és két LMBT-jogi aktivistát is felvett az úgynevezett „idegen ügynökök” listájára: az Orosz LMBT Hálózat lelkisegély-szolgálatának vezetőjét, Maria Szabunajevát és a feminista aktivista Regina Dzukojevát.

Az eredetileg 2012-ben hozott törvény szerint ma már nem csak azok a civil szerveztek kerülnek a listára, akik külföldről kapnak anyagi támogatást, de azok az egyszerű orosz állampolgárok is, akik a közösségi médiában a korrupcióról vagy a rendőri erőszakról szóló hírt osztanak meg. Korábban már azt az LMBTQ szervezetet is idegen ügynökké minősítették, amely a csecsenföldi homofób terror áldozatainak próbált segíteni.

A minisztérium április 15-én közölte, hogy két neves újságíró is bekerült a nyilvántartásába. Egyikük a független újságíró (és 10 millió feliratkozójával népszerű youtuber) Jurij Dud, a másikuk Roman Dobrokhotov, a The Insider oknyomozó honlap főszerkesztője. Rajtuk kívül például a politikai témákkal foglalkozó karikaturistát, Szergej Jolkint és a politikai elemző Jekatyerina Sulmant is idegen ügynökké minősítették.

A The Insider már korábban felkerült a listára és pénzbírságot is kapott, amiért nem tüntette fel, hogy tartalmát egy „idegen ügynöknek” minősített honlap készítette. Dobrokhotov szerint erre eleve nem kötelezhetők, mert a portál Lettországban került bejegyzésre, így nem vonatkoznak rá az orosz törvények.

A minisztérium ezúttal sem közölte, hogy miért vette fel a listára az újságírókat és az aktivistákat, de közülük a közelmúltban többen is felszólaltak az Ukrajna elleni orosz agresszió ellen. Dud nemrég készített dokumentumfilmet arról, hogyan segítik az ukrán menekülteket a Budapesten élő oroszok, Jolkin pedig 1999 óta népszerű az orosz politikát és a volt szovjet tagköztársaságok társadalmi problémáit célzó karikatúrái miatt. A frissen nyilvántartásba vett személyek közül azóta már többen el is hagyták Oroszországot.

 

 

Az orosz kormány felszámolja az egyetlen LMBT jogvédő szervezetet

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb