Hírek

Óriási győzelemnek örülhet a szegedi LMBTQ szervezet

Az Új Nemzedék Központ beperelte az Egyenlő Bánásmód Hatóságot azért, hogy továbbra se kelljen a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és más LMBTQI-szervezetek programjait befogadnia. Vesztettek. 

Újabb – most már bírósági – döntés született a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot kitiltó Új Nemzedék Központ (ÚNK) ügyében: immár a Fővárosi Törvényszék mondta ki első fokon, hogy nem tilthatók ki az LMBTQI-csoportok az Új Nemzedék közösségi terekből.

Miután több hónapon át tartó jól működő kapcsolat után az állam által EU-s pénzből működtetett Új Nemzedék Központ kitiltotta a szegedi LMBTQI-csoport rendezvényeit az épületből, a csoport az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Az EBH megállapította a hátrányos megkülönböztetést, valamint a jogsértő helyzet megszüntetésére és 100 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte az ÚNK-t. A Központ ezek után közigazgatási perben támadta meg az EBH döntését.

 

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport tagjai

 

Csakúgy, mint az EBH által korábban lefolytatott eljárás során, a Központ a perben is elsősorban azt próbálta bizonyítani, hogy az LMBTQI csoport politikai tevékenységet végzett a szegedi közösségi térben tartott taggyűlésén. Ezt a bíróság nem látta bizonyítottnak, sőt felhívta rá a figyelmet, hogy erre az ÚNK csak utólag, a rendezvény engedélyezését megtagadó döntését követően hivatkozott, azt megelőzően meg sem kísérelte tisztázni a taggyűlések konkrét programját.

A Fővárosi Törvényszék – utalva az alapvető jogok biztosának jelen ügyben hozott állásfoglalására is – elfogadta az EBH azon érvelését is, hogy egy civil szervezettől nem várható el, hogy soha, semmilyen formában ne foglaljon állást politikai-közpolitikai kérdésekben.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport “politikai” tevékenysége abban állt, hogy tüntetést szerveztek az azonos nemű párok házasságának népszerűsítését tiltó ásotthalmi rendelet ellen, meggyőzték az önkormányzatot, hogy a helyi esélyegyenlőségi programban a szexuális és nemi kisebbségek is szerepeljenek, valamint felszólaltak a civil szervezeteket érő támadások ellen.

Mivel félő, hogy az Új Nemzedék Központ – a hatósági döntések ellenére – továbbra sem engedi be az LMBTQI-csoportokat, ezért a Szegedi LMBT Közösségért Csoport petíciót indított annak érdekében, hogy mielőbb visszajussunk, és megakadályozzuk az ÚNK időhúzását” – nyilatkozta Halászi Krisztina, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport tagja.

A bírósági eljárás során a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős.

A petíciót itt írhatják alá az ügy támogatói: https://szabad.ahang.hu/p/uj-nemzedek

Az üggyel kapcsolatban magazinunk júniusban interjút készített a Szegedi LMBT Közösségért Csoport vezetőjével, Tari Ákossal. A teljes beszélgetés itt olvasható:

“Ennek a huszonegyedik században már nincs keresnivalója” – Humen Online

Tavaly novemberben az Új Nemzedék Központ kht. (ÚNK) szervezet központi, fővárosi vezetősége kitiltotta szegedi közösségi teréből a Szegedi LMBT Közösségért Csoport rendezvényeit. A jogvédő társaság filmklubot tartott volna, amit így le kellett fújniuk. A dolog pikantériája, hogy bár a helyi közösségi tér vezetőségét “megrendítette a döntés”, a felsőbb utasítás miatt még a korábban ünnepélyesen felavatott “biztonságos tér” feliratú …

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb