Hírek

Oreo kekszek a transz zászló színeiben

Június végén az Oreo különleges kekszekkel jelentkezett – a transznemű büszkeség zászlajának színeit használták a csomagoláshoz. A special edition az ún. Pronoun Packs nevet kapta annak jegyében, hogy az angol nyelvben a személyes névmásoknak meghatározó szerepe van abban, hogyan hivatkoznak valakire. Így a három szín egy-egy névmásra is utal: she/her, he/him, they/them.

 

 

Az Oreo ehhez a kampányhoz a National Center for Transgender Equality (NCTE) nevű, transz jogvédő szervezettel működött együtt. A nagyközönség értékelte a csomagolásban megjelenített gesztust, de a színeknek nem örült mindenki.

Homofób konzervatív csoportok szerint a színekkel az Oreo “ideológiai nevelést erőltet” a gyerekeikre. A felháborodásuk emiatt nem ismer határt, és azonnal rátámadtak az angoltanárokra.

Tudjátok követni?

A felháborodás és az ostobaság ugyanis nem zárja ki egymást: a szélsőjobbos The Federalist portál szerzőjét, az ötgyermekes anyuka Joy Pullmant megzavarta a transz jogvédő szervezet neve (NCTE), és mivel nem látott a pipától, azt hitte, a National Council of Teachers of English (NCTE), azaz az angoltanárok nemzeti tanácsa áll az egész színes-névmásos kampány mögött.

“Ártatlan neve ellenére a milliónyi tanárra hatással lévő hatalmas szervezet szélsőbalossá vált az évtizedek alatt”

– kezdi Pullman, majd rögtön sorolja, hogy miért is szélsőbalos az angoltanárok szervezete. Többek között azért, mert – szerinte – a transz színeket bezzeg jóváhagyják, de azt nem engedték, hogy a tanárok fegyvert viseljenek az osztálytermekben. Dühöngését pedig azzal zárja, hogy mindez csak azt bizonyítja, hogy az angoltanárok nemzeti tanácsa egy politikai szervezet, nem pedig egy szakmai egyesület.

Az angoltanárok szervezetének szóvivője értetlenségének adott hangot, amiért úgy keverték őket össze, hogy nem állnak kapcsolatban az Oreo-val.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb