Itthon

Orbán Gáspár vélt vagy valós homoszexualitásáról

A kép csak illusztráció / fotó: Depositphotos

 

A választópolgároknak egy politikus magánéletéhez – kevés kivételtől eltekintve – semmi közük. A szexuális orientációjához pedig még annyi sincs. Előfordulhat ugyan, hogy ő maga enged betekintést a magánéletébe akár a médiának nyilatkozva, akár a közösségi médiát használva, de ezen túl például az orientáció kérdése nem csak közmegegyezés szerint tabu. A magánélet védelméről szóló 2018. évi LIII. törvény egyértelműen fogalmaz:

Magánélethez való jog minden embert megillet, és azt a közügyek szabad vitatása során is tiszteletben kell tartani, erre figyelemmel a közéleti ügyek szabad megvitatása sem járhat a magán- és családi élet, valamint az otthon sérelmével.

 

Egy percig sem lehet kérdés, hogy ez a jog a közügyeket formáló politikust megilleti, ahogy az sem, hogy a közügyekre semmilyen hatással nem lévő családtagjainak magánéletét még az övénél is jobban tiszteletben kell tartani.

Mindezek mellett érdekes látni, hogy milyen reakciókat vált ki az állampolgárokból a feltételezés, hogy egy homofób propagandatörvényt elfogadó kormányfőnek esetleg meleg lenne a fia. Amikor a hírportálokon egy cikkben együtt szerepel Orbán Viktor és valamilyen LMBTQ téma, a hozzászólások között régóta menetrendszerűen feltűnnek a célozgatások. És mielőtt azt hinnénk, hogy kizárólag ultraliberálisnak tartott oldalakon, addig az alábbi kommentek a kormányellenességgel nehezen vádolható Híradó.hu Facebook oldalán szerepelnek az Orbán Viktor: A gyerekek nevelésének jogát senki nem veheti el a szülőktől című cikk alatt:

 

A coming out, az előbújás egy annyira személyes döntés, hogy azt senki sem hozhatja meg az érintett helyett. Orbán Gáspár nem közszereplő – oké, itt egy kicsit rezeg a léc –, egy vállaltan és büszkén homofób törvényeket hozó kormányfő fia. Persze, hogy piszkálja a közvélemény fantáziáját a lehetőség.

Hogy ez a feltételezett lehetőség honnan is ered, az homályba vész. A pesti polgár persze legendásan jól értesült. (Faluhelyen megkockáztatnák, hogy pletykás.) Mindig biztos forrásból tudja, hogy melyik politikus csalja a feleségét, melyiknek vannak zűrös szerencsejátékos ügyei, tartozásai, hol és milyen nemibetegséggel kezelték, hogy merre nyaralt és kivel. A pesti polgár pedig évek óta állítja biztos forrásra hivatkozva, hogy „a Gazsi” meleg.

A pletyka régóta tartja magát, mára mindennaposnak számít a kommentszekciókban a „nyílt titok” kategóriában hivatkozva rá. A feltételezés valóban pikáns, de ettől még senkinek sincs köze egy másik ember magánéletéhez.

Akkor sem, ha az történetesen egy politikus gyereke.

Persze, épp a keresztény értékeket és erkölcsöt szajkózó propagandamédia nem finnyáskodik ilyesmivel. Emlékszünk még arra, amikor a Ripost és az Origo sértette meg a politikai aktivista Gulyás Márton magánélet védelméhez fűződő jogát. Arról cikkeztek lelkesen, hogy egy meleg társkereső oldalra jelentkezett be, és még közzé is tették a Gulyás által a társkeresőn megosztott fotókat.

Az biztos, hogy sajátos helyzetet teremtene itthon az, ha Orbán Gáspár meleg lenne. Mármint vállaltan. Azon túl ugyanis, hogy az édesapja vezette kétharmad milyen LMBTQ-ellenes törvényeket hozott az elmúlt években, rögtön három, homofóbiával időnként kacérkodó területen kellene szembenézni ezzel a ténnyel. Orbán Gáspár ugyanis a Puskás Akadémia középpályás labdarúgója volt, vezette a Felház nevű karizmatikus keresztény mozgalmat, jelenleg pedig szerződéses katonaként szolgál.

Foci, vallás, hadsereg

Az UEFA épp vizsgálja a magyar–portugál meccsen kilógatott homofób molinót, a foci pedig közismerten a miniszterelnök szívügye. Egy meleg focista igazi kuriózum lenne itthon, ahol az aktív élvonalbeli sportolók között nem jellemző a coming out.

A Felházra egy népszerű és közösségformáló kezdeményezésként emlékeznek, itthon pedig gyakorlatilag blaszfémiának számítana, ha egy nyíltan meleg férfinek lenne bármilyen vezető szerepe egy vallási mozgalomban. Ami az egyházak hazai viszonyát illeti a homoszexualitáshoz, itthon a katolikus egyház papjai inkább rendőrt hívnak a kiskorúként molesztált áldozatra, vagy épp teli szájjal buziznak a tévében.

A hadsereg egy hipermaszkulin szervezetként él ma is itthon a köztudatban, a propagandamédia pedig előszeretettel becsmérli és tartja puhánynak azokat a nyugati hadseregeket, amelyek bármilyen formában kifejezik a tiszteletüket az LMBTQ katonáik felé. Egy nyíltan meleg katona idehaza egyszerűen értelmezhetetlen lenne sokak számára.

Ettől eddig a Jóisten megkímélt

Orbán Viktor az év elején a Der Stern német hetilapnak adott interjút, és itt újságírók kérdésére, miszerint mi lenne, ha valamelyik gyermeke közölné vele, hogy a saját neméhez vonzódik, így felelt:

„Nagy próbatétel lenne, de ettől eddig a Jóisten megkímélt. A feleségem és én a gyermekeinket természetesen mindig szeretnénk, a hajlamaiktól teljesen függetlenül.”

 

A politikailag korrekt válasz azonban csak a nyugati olvasóknak a szólt – a kérdést és a feleletet már diszkréten kihagyta például a Magyar Nemzet és a Pesti Srácok is a részletes beszámolóból, ahogy az MTI is enélkül adta ki az anyagát – az csak a kormany.hu-ra felkerült szövegben szerepelt.

A napokban aztán a közösségi médiában és a kisebb ellenzéki portálokon futótűzként terjedt Orbán Gáspár szakdolgozata, amelyben az azonos nemű párok házasságával foglalkozott:

“A melegházasság kérdése Magyarországon és Európában: az azonosneműek házassága és a család szabályozásának lehetséges irányai”

 

Hogy egy egykori focista, egyházi személy és katona miért érzi úgy, hogy jogászként az egyenlő házassággal kell foglalkoznia? A válasz sokakat érdekelne, ahogy az is, hogy egy miniszterelnök fia, egy jelenleg szerződéses katona miért a Támogatom a gyermekek megóvását az LMBTQ-propagandától profilképet használja a közösségi médiában.

Mielőtt bárki nagyon belelendülne a fantáziálásba, egy dolgot nem szabad elfelejteni. Még Orbán Viktor legádázabb ellenfelei is elismerik, hogy a kisujjában van a politika művészete, aki a döntéseit alaposan és körültekintően, mások előtt több lépéssel járva hozza. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy az LMBTQ embereket úgy mosná össze a pedofilokkal a borítékolható nemzetközi botrány tudatában, hogy közben meleg az egyetlen fia. Ekkora kockázatot nem vállal egyetlen politikus sem.

Ugyanis abban a pillanatban, ha Orbán Gáspárról kiderülne, hogy meleg, joggal fogalmazódna meg bármelyik, gyermeket nevelő szülőben a kérdés:

„Hogyan számíthatnék arra, hogy az én gyerekem érdekeire tekintettel lesz egy olyan miniszterelnök, aki a saját gyerekét gondolkodás nélkül feláldozza némi politikai aprópénzért?”

 

Ekkora kockázatot nem vállalhat egyetlen politikus, így Orbán Viktor sem. Mert ha mégis, akkor sokkal drámaibb helyzetben van ma Magyarország, mint ahogy azt bárki is gondolni merte.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb