Nagyvilág

Önkéntes katonának állnak az ukrán melegek

Tüntetés Oroszország kijevi nagykövetségénél két nappal az orosz támadás előtt, 2022. február 22-én / fotó: Depositphotos

 

Ukrajna orosz megszállásának lehetősége rémülettel tölti el a helyi LMBTQ közösséget. Sokan fegyverrel is megvédenék a szabadságukat, mások a súlyos harcok és az oroszok állítólagos halállistája miatt jobbnak látják elhagyni a fővárost.

Veronika Limina az ország nyugati részén, Lvivben szervezett meg egy tábort LMBTQ önkéntesek számára, akiknek alapvető katonai kiképzést tart és elsősegély ismereteket oktat. Limina jelentkezett a lvivi védelmi erőkhöz is, és azt mondja, készen áll arra, hogy harcoljon az oroszok ellen. A The Daily Beastnek azt mondta, az ukrán LMBTQ közösség ellenáll az orosz megszállásnak a folyamatos otthoni diszkrimináció ellenére is. Mert ami az orosz megszállással járna, annak a gondolata is elviselhetetlen számára.

Vasárnap az Egyesült Államok arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak halállistája van olyan ukránokról, akiket letartóztatnak vagy megölnek elrettentésül. A listán állítólag sok újságíró, LMBTQ ember, politikus és kormánytisztviselő szerepel.

A homofób erőszakot monitorozó Nash Svit szervezet munkatársa, Andrij Kravcsuk arról beszélt, hogy az orosz kormányzati homofóbia hatása érezhető volt szülővárosában, Luhanszkban, ahonnan a 2014-es szakadár hatalomátvétel után menekült el.

“Nagyon is tudatában vagyunk azoknak a fenyegetéseknek, amelyekkel mind ukránként, mind pedig LMBTQ emberként szembesülünk. Tudjuk, hogy az orosz megszállás teljes törvénytelenséget és elnyomást jelentene – ezt látjuk most is a megszállt Krím-félszigeten és a Donbasz régióban. Most csak két lehetőségünk van: vagy megvédjük a hazánkat, és az a szabad világ részévé válik, vagy nem lesz számunkra szabadság, és Ukrajna nem létezik majd egyáltalán. Sok LMBTQ aktivista, aki tapasztalatokat szerzett az Euromajdan eseményei alatt, csatlakozott a helyi védelmi erőkhöz, vagy elsősegély képzést tart. A hadseregben szolgált LMBTQ emberek és a katonai önkéntesek készen állnak arra, hogy újra szolgáljanak. Mi is ugyanazt tesszük, mint a nemzet többi része”.

A Donbasz régióban, Ukrajna délkeleti, Oroszország által elismert szakadár részében az LMBTQ-közösség már megtapasztalta, mi történik, ha az oroszbarát fegyveresek átveszik az irányítást. A harcok előtt a helyi meleg közösség virágzott, de 2014 óta az Oroszország által támogatott szakadárok erőteljes homofób retorikát hoztak a régióba. Az LMBTQ emberek sok esetben letartóztatásokkal és erőszakkal szembesültek.

Kravcsuk inkább elmenekült Luhanszkból, miután nyolc éve megkezdődtek ott az ágyúzások. Kijevbe költözött, ahol a barátjával él, a családja azonban otthon maradt. A napokban a piacról hazatérve testvérét elfogták az orosz megszálló erők, és közölték vele, hogy erőszakkal besorozzák az oroszbarát Luhanszki Népköztársaság védelmére. Ahogy Kijevben súlyosbodnak a harcok, Kravcsuk és párja fejében is megfordult, hogy elhagyják a fővárost.

„Van már tapasztalatunk arról, hogy milyen ágyúzás alatt élni, és tudjuk, mi fog történni ezután. Nehéz elviselni az állandó feszültséget, és az ablakon kívülről jövő minden hangra figyelni”.

A közösség tagjai közül sokan önkéntesként segítenek a harcoló katonáknak és az LMBTQ civileknek. Viktor Pilipenko, az ukrán LMBTQ katonákat támogató civil szervezet vezetője szerint sok katonájuk már a fronton van, az LMBTQ civilek pedig segítenek pénzt, felszerelést, fegyvereket és kötszereket gyűjteni. Sokaknak egyébként sincs hova menniük – azt mondják, harcolni fognak az országuk megmentéséért.

Miközben súlyos harcok dúlnak, és nem csak a becsapódó rakéták, de az oroszok állítólagos halállistája is ott lebeg a közösség felett, vannak, akik inkább útnak indulnak. Olena Sevcsenko, az Insight LMBTQ jogvédő szervezet vezetője a Reutersnek elmondta, az orosz megszállás lehetősége megrémítette a közösséget. Míg az aktivisták az elmúlt években gyakran szembesültek az ukrán szélsőjobb részéről támadásokkal és zaklatásokkal, teljesen más helyzetet jelentene az orosz megszállás.

„Nem lesz lehetséges az LMBTQ emberek számára a maradás, különösen akkor, ha ez egy hosszú megszállás lesz” – mondta Sevcsenko egy WhatsApp hívás során Kijevből. Elmondása szerint 15-20 percenként hallani a robbanásokat az otthonából. Timur Levcsuk, a Fulcrum nevű LMBTQ jogvédő szervezet társalapítója pénteken érkezett meg az ukrán fővárosból a lengyel határhoz közeli Lvivbe:

„Sok LMBTQ ember próbálja most elhagyni Kijevet Lviv vagy a déli Odessza felé. A közösség tagjai korábban sem érezték magukat biztonságban, de most sokkal nagyobb mértékben érzik veszélyben magukat.”

Sevcsenko és Levcsuk is azt mondta a Reutersnek, hogy attól tartanak, hogy ismert LMBTQ aktivistákként az orosz megszálló erők célpontjai lehetnek.

 

A Budapest Pride összegyűjtötte, milyen formában tudja segíteni mindenki az Ukrajnából menekülőket, a részletek ebben a Facebook-posztban találhatóak. Budapesten ma délután négy órától tüntetés is lesz az orosz nagykövetség előtt (Bajza utca – Andrássy utca).

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb