HírekPride

Öngyilkosságot “tanácsolt” egy ellentüntető a pride-os rendezvény főszervezőjének

A Pride Hónap keretében, a Mozaik Közösség közreműködésével tegnap este került megrendezésre a budapesti Kelet Kávézóban az Lmbtq+ személyek a Bibliában? című interkatív program.

Az eseményt annak kezdete előtt körülbelül 10 rendbontó zavarta meg, akik be akartak jutni a beszélgetésre. Először csak egy fekete inges fiatalember tűnt fel a helyszínen, akivel a szervezők beszélgetni kezdtek, ám eközben több más, hasonlóan gyanús ember is érkezett, kamerákkal.

A Mozaik Közösség programjának főszervezője, Ádám a Mércének elmondta: előzetesen is kapcsolatban voltak a rendőrséggel, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy az eseményt feltehetőleg meg akarják majd zavarni szélsőséges csoportok. Mivel a rendezvény helyszínétől nem messze egy másik Pride-esemény is zajlott, ezért a két helyszín között rendőrök járőröztek. Amikor a szervezők észlelték, hogy valóban meg akarják zavarni a rendezvényt, azonnal értesítették a rendőröket, akik hamar a helyszínre érkeztek.

A szélsőséges rendbontókat a szervezők a házirendre hivatkozva nem engedték be a programra, ám ők továbbra is a bejárat előtt állva kérték számon (diszkriminációt kiáltva), hogy miért nem mehetnek be. Így azonban patthelyzet alakult ki, ugyanis az eseményt megzavaró, körülbelül 10 fős csoport miatt mások, ténylegesen a program iránt érdeklődők sem jutottak be a rendezvényre.

Egyikük a szervezőket odébb taszítva próbált bejutni a terembe, őt arra kérték, hogy ezt ne tegye többet, fellépése azonban továbbra is agresszív maradt. Az egyik szervező arcához közel hajolva csámcsogott, míg a főszervező arcát (és főként az orrát) közelről megszemlélve azt kérdezte, hogy körül van-e metélve.

Amikor sokadjára is elmagyarázták neki, hogy a főszervező megtagadhatja a belépését, letépte a mellkasáról a „főszervező” feliratú kártyát. Ekkor a szervezők a rendőrség segítségét kérték, akik közbe is léptek, az agresszív tiltakozót igazoltatták, és jegyzőkönyvet vettek fel az esetről. Ádám jelezte, hogy jogi segítséget kérve vizsgálják már a lehetőségét annak, hogy tegyenek-e feljelentést.

Az ellentüntető a továbbiakban sem hagyott fel az agresszív viselkedéssel. Később ugyanis Mózes könyvéből idézve azt javasolta a főszervezőnek, hogy mivel férfival hál, kövessen el öngyilkosságot. Amikor azonban felhívták a figyelmét arra, hogy az öngyilkosság elkövetése ütközik a Tízparancsolattal, már nem tudott mit reagálni.

A mintegy 10 fős társaság tagjai közül többen a terem ablakát is zörgetni kezdték, hogy megzavarják a bent ekkor már zajló programot, néhányszor azt skandálva, hogy „Be akarunk menni”, illetve azt, hogy „kirekesztők”. A program résztvevői ilyenkor keresztény énekeket kezdtek el énekelni, megnyugtatva a bent lévőket, és erőt felmutatva a kinti rendbontással szemben.

A provokáló csoport egészen a rendezvény végéig, mintegy három órán át kint állt a pincehelyiség ajtajában, bejutást követelve.

A rendőrség mindeközben végig figyelemmel kísérte az eseményeket, a zavargóknak is jelezve több ízben, hogy a program szervezői jogszerűen járnak el, mindhárom atrocitásnál közbe is avatkoztak, és az esemény végéig a helyszínen maradtak biztosítva a résztvevőknek a biztonságos távozást. Végül a program rendben lezajlott, „mi pedig nagyon sokat tanultunk önmagunkról, a közösségünkről, és hogy együtt milyen erősek tudunk lenni” – írták a szervezők a Mércének.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb