Hírek

Öngyilkos lett az Egyiptomban szivárványzászlót lengető aktivista

2017 szeptemberében többeket letartóztattak Kairóban, amiért a Mashrou’ Leila libanoni alternatív rockbanda koncertjén a tömegben szivárványzászlók is feltűntek. Az ügyészség vizsgálta a bizonyítékokat és elemezte a biztonsági kamerák felvételeit, ezt követően került sor az „elkövetők” letartóztatására – közöttük volt Sara Hegazy is, aki múlt vasárnap öngyilkosságot követett el.

Büszkén lengettük a zászlót. Elképzelésünk sem volt arról, hogy az egyiptomi társadalom, vagy az állam így fog reagálni. Az ő szemükben bűnöző vagyok – valaki, aki le akarja rombolni az ország erkölcseit.” – nyilatkozta Sara a börtönből való szabadulását követően.

 

Sara Hegazy

 

A nyomozás végén legalább 57 embert tartóztattak le – Sara volt az egyetlen nő közöttük. Három hónapot töltöttek börtönben, a vád ellenük „szexuális deviancia és bujálkodás propagálása” volt. Sara soha nem heverte ki a börtönben átélt megrázkódtatásokat. Poszttraumás stressztől és depressziótól szenvedett és mindez akkor sem javult, amikor szabadulását követően menedékjogot kapott Kanadába és az észak-amerikai országban folytatta életét.

Megölt, tönkretett a börtön” – idézte fel később. Mielőtt önkezűleg vetett véget életének, egy kézzel írott cetlit hagyott hátra: „Testvéreimnek üzenem: próbáltam megváltást találni, de kudarcot vallottam, bocsássatok meg. Barátaimnak üzenem: a lecke kemény volt és én túl gyenge vagyok, hogy kitartsak, bocsássatok meg. A világnak üzenem: többnyire kegyetlen voltál velem, de megbocsátok.

A BuzzFeed által 2018 nyarán készített videóban egy másik egyiptomi LMBTQ-aktivista, Ahmed mesél róla, milyen élmény volt szivárványzászlót lengetni saját hazájában és hogyan élte meg a következő hónapokat (a felvétel angol felirattal tekinthető meg):

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin