Nagyvilág

Öngyilkos lett a börtönben a meleg tiniket megkínzó orosz neonáci

 

Makszim Marcinkevics egy olyan neonáci homofób csoportot vezetett, amely vadászott a meleg fiatalokra. Saját meghatározásuk szerint ők a pedofilok ellen küzdöttek, mégis olyan meleg férfiakra utaztak, akik felnőtt szexpartnert kerestek.

Ahogy Channel 4 orosz csatorna dokumentumfilmjéből kiderül, a Tesak (fejsze) becenevű férfi vezetésével bejáratott koreográfia szerint dolgoztak. Az elrabolt áldozatot mindig egy félreeső helyre vitték, megkínozták és megalázták. A csoport egyfajta védjegye volt, hogy az áldozat haját középen leborotválták, és a kopasz részt szivárványszínűre festették. Alsóneműre vetkőztették a foglyukat, és addig verték, amíg vér nem borította, majd arra kényszerítették, hogy szexjátékokat használjon, amit lefényképeztek vagy lefilmeztek.

Az így készült videókat aztán posztolták az interneten, és gondoskodtak arról, hogy eljussanak a fiatalok szüleihez és barátaihoz. Az így előbújtatott áldozatok közül többen is öngyilkosok lettek.

Marcinkevics orosz börtönbe – nem meglepő módon – nem ezek miatt került, hanem mert korábbi zavargások során etnikai és vallási kisebbségek ellen uszított. Letartóztatása elől Kubába menekült, ott azonban kiadták Oroszországnak.

Szeptember 16-án a hatóságok bejelentették, hogy a 36 éves férfit holtan találták a börtöncellájában. A Moscow Times tudósítása szerint ügyvédje, Ivan Szidorov kétli, hogy védence öngyilkosságot követett volna el, mert erre „nem volt semmi oka”.

„Valaki talán segített neki.”

Marcinkevics halálának körülményeit vizsgálják a hatóságok, de a hivatalos álláspont szerint egyedül volt a cellájában, amikor meghalt. Miután 2013-ban Oroszországban elfogadták a „melegpropaganda-ellenes törvényt”, a neonáci csoportok vérszemet kaptak, és szervezetten kezdtek vadászni a melegekre. Ezek között Marcinkevics működése volt az egyik legerőszakosabb.

 

 

Ha te is úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített számok egyikét: 14 év alattiaknak a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vonala a 116-111, illetve a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat a 116-123-on. A Háttér Társaság telefonos lelkisegély szolgálata: 137-37.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb