Kultúra

Önálló életre kelt egy bár férfivécéjének vandalizmusa

 

Gyakori, hogy egy-egy műalkotás sokáig észrevétlen marad, majd hirtelen berobban a köztudatba. Ez történt Új-Zélandon is, az aucklandi The Lumsden Freehouse bár férfivécéjében. Másfél évvel ezelőtt egy hétfő reggelen a bár vezetője, Lucie Campbell észrevette, hogy a falon egy frissen vert lyuk éktelenkedik. Némi lemondó szemforgatás után úgy döntött, a lyukat nem elrejti, hanem egyenesen kiemeli – képkeretbe foglalta, a sarokba pedig a mű címe és alkotója került:

„Törékeny férfiasság”
– ismeretlen művész alkotása, 2018

 

 

A vendégek vették a poént, és amikor Campbell meglátta a képet a közösségi médiában is megosztva, a helyén hagyta a képkeretet. A Newshub beszámolója szerint a legfeljebb lokális népszerűségnek örvendő műalkotás aztán önálló életre kelt.

„Nyilvánvaló, hogy 18 hónap után annyi történt, hogy valaki, akinek nagyon nagy a követői tábora a Twitteren, megosztotta a képet, és most robbant”

– nyilatkozta Campbell, aki azt is közölte, hogy az egyelőre ismeretlen alkotó még nem lépett ki a nyilvánosság elé. A kép napok alatt 315 ezer lájkot kapott, és a népszerű témákat megosztó oldalak is felkapták. Az ausztrál Pedestrian szerzője, Louis Hanson például azt írja, hogy a kép visszaadta a hitét az emberiségben.

„A legjobban azt imádom benne, hogy ha ez a Louvre-ban lenne, akkor mesterműként ünnepelnék. Az emberek órákig állnának sorban, csak hogy könnyeikkel küszködve egy pillantást vethessenek rá, hogy megfigyeljék az alkotás finom, mégis mély erejét, majd továbbsétálva a férfiúi büszkeség tökéletlenségén elmélkedjenek.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin