Itthon

Ombudsman: Jogellenes kizárni a meleg és biszexuális férfiakat a vérplazmaadásból

fotó: Depositphotos

 

Egy évvel azután, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véget vetett a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak véradásból történő kizárásának, egy vidéki plazmaferezis központ megtagadta egy meleg férfitől a vérplazmaadás lehetőségét. A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata az alapvető jogok biztosához fordult, aki megállapította: szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést jelent a meleg és biszexuális férfiak egész életre szóló kizárása.

„Homoszexualitás” – állt a pirossal áthúzott kérdőívén Viktornak, aki 2021 januárjában szeretett volna vérplazmát adni egy vidéki plazmaferezis központban. Személyazonossága igazolása után és a sikeres vénakontrollt követően töltötte ki a kérdőívet, amiben az erre vonatkozó kérdést megválaszolva tájékoztatta a plazmaferezis központ munkatársait arról, hogy meleg, mire megtagadták tőle a vérplazmaadás lehetőségét.

Viktor e-mailben tett panaszára a központ orvosszakmai vezetője azt válaszolta, hogy ugyan elzárkóznak a diszkriminációtól, a meleg és biszexuális férfiak vérplazmaadásból való kizárására azon gyógyszergyártók kötelezik őket, amelyeknek a levett vérplazmát eladják. Viktor a Háttér Társaság segítségével az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatkörét 2021 januárja óta ellátó alapvető jogok biztosához fordult panaszával.

A központ azzal érvelt, hogy egy olyan német tulajdonú nemzetközi plazmaferezis csoport tagja, amellyel megállapodás köti arra, hogy a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat tartósan kizárja a vérplazmaadásból. Arra azonban nem tudtak meggyőző érvet felhozni, hogy ha a véradás során nincs szükség a meleg és biszexuális férfiak kizárására, akkor a vérplazmaadás során miért lenne erre szükség.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) az Országos Vérellátó Szolgálatot (OVSZ) is megkereste, hogy ismertesse álláspontját arról, a véradás szempontjából kockázati csoportot alkotnak-e férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak. Az OVSZ válaszában kiemelte, hogy a legújabb kutatási eredmények és statisztikai kockázatelemzésük szerint a kockázatot nem a meleg vagy biszexuális szexuális irányultság vagy a férfiak közötti szexuális kapcsolat jelenti, csak az, ha ez más kockázatos magatartással (gyakori partnerváltás, prostitúció, ismeretlen személlyel történő szexuális kapcsolat, stb.) párosul. Az OVSZ ezért oldotta fel 2020. január elsejével a nemzetközi irányelveket követve a meleg és biszexuális férfiak egész életre szóló kizárását.

Az OVSZ ezzel megerősítette a Háttér Társaság és más jogvédő szervezetek régóta hangoztatott azon álláspontját, amely szerint a korábbi kizárás nem volt tekintettel arra, hogy a HIV-fertőzés szempontjából nem minden férfiak közötti szexuális kapcsolat jelent magasabb kockázatot: egy monogám párkapcsolatban élő meleg pár két tagja közötti szexuális kapcsolat, különösen ha óvszerrel vagy gyógyszeres úton (PrEP) védekeznek a HIV-vel szemben, semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy heteroszexális pár szexuális kapcsolata.

Az AJBH mindezek alapján megállapította, hogy a plazmaferezis központ a panaszossal és általában a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak teljes csoportjával szemben szexuális irányultságon alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg, és ezzel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A Hivatal megtiltotta a hátrányos megkülönböztetés jövőbeli tanúsítását, és felszólította a plazmaferezis központot, hogy szüntesse be a jogsértő állapotot 2021. augusztus 31-ig.

“Az ombudsman döntése precedens jellegű, nem csak az érintett cégnek, de valamennyi magyarországi plazmaferezis központnak változtatnia kell gyakorlatán” – kommentálta a döntést Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogi programjának munkatársa. “A meleg és biszexuális férfiak automatikus kizárása nemcsak jogsértő, de teljesen észszerűtlen is. A vérkészítmények biztonsága kevésbé korlátozó eszközökkel, a valóban kockázatos szexuális magatartást tanúsító személyek kizárásával is teljes mértékben biztosítható.”

 

 

Dombos Tamás – „Ha csendben maradunk, nem fogunk eredményeket elérni”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb