Egészség

Október 26. az Interszex Tudatosság Napja

2003 óta világszerte október 26-át tartják számon az Interszex Tudatosság Napjaként. 1996-ban ugyanis ezen a napon tiltakozott először az interszex közösség az úgynevezett “normalizáló” műtétek ellen.

Az interszex emberek olyan nemi jellegekkel (kromoszómákkal, nemi szervekkel, hormonokkal) születnek, amelyek nem sorolhatóak be egyértelműen a női és férfi kategóriákba, vagy éppen mindkettőbe egyaránt besorolhatóak. A nemek ilyen változatossága egyrészt természetes, másrészt gyakoribb, mint gondolnánk. Egyes becslések szerint minden 200. ember interszex.

 

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az interszex emberek biológiai neme nem meghatározható, nem egyértelmű vagy ismeretlen. Ezt állítani tiszteletlenség, azt sugallja, hogy valami nincs rendben velük. Ez a hibás megközelítés vezet ahhoz is, hogy gyakran beleegyezésük nélkül a testi integritásukat és az önrendelkezéshez való jogukat sértő orvosi beavatkozásokat hajtanak végre rajtuk.

Fontos hangsúlyozni, hogy az interszexualitás nem fogyatékosság és nem is tartós betegség, hanem a test sokféleségének megjelenése. Azoknak az interszex embereknek azonban, akik műtéteken és orvosi kezeléseken estek át, gyakran komoly egészségügyi problémákkal kell együtt élniük.

Sajnos gyakran éri őket hátrányos megkülönböztetés, sérül az egészséghez és testi épséghez való joguk, tájékozott beleegyezésük nélkül hajtanak végre rajtuk úgynevezett “normalizáló” műtéteket.

A “nemi normalizáló” vagy “korrekciós” műtét azokat az egészségügyileg nem szükséges sebészeti beavatkozásokat jelenti, amikor a csecsemő külső nemi szervei nem egyértelműen csak “férfi” vagy “női” kategóriába sorolhatók, és ezt műtéti beavatkozással “korrigálják”. Az ilyen műtétek fizikai és pszichés károkat okozhatnak az interszex személyeknek.

A nemzetközi emberi jogi konszenzus egyértelműen ellenzi ezeket a beavatkozásokat. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése ellenzi ezeket a műtéteket, a sterilizálást, valamint az interszex gyermekeken a tájékozott beleegyezésük nélkül végzett egyéb kezeléseket.

Az interszex emberek jogainak védelméről az OII Europe és az ILGA Europe “Az interszex emberek emberi jogainak védelme hogyan segíthetsz te?” című kiadványa alapján a Magyar LMBT Szövetség tett közzé magyar nyelvű anyagot, amely ide kattintva érhető el. Arról, hogy a magyar társadalom hogyan vélekedik az interszex csecsemőkről, a Háttér Társaság végzett kutatást 2019-ben.

A tavaly tavasszal elfogadott, a transz embereket ellehetetlenítő törvény, az úgynevezett 33. paragrafus az interszex embereket is érinti hazánkban. A jogszabály elfogadását követően annak várható hatásairól Bába Dorottya interszex aktivistával tavaly májusban beszélgettünk.

Forrás: Háttér Társaság

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb