Hírek

Obama és Trudeau együtt ünnepelte a házassági egyenlőséget

Történelmi esemény zajlott március 10-én Washingtonban: Barack Obama amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök személyében 19 év után újra találkozott a két ország vezetője a Fehér Házban.

obama-trudeau
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök (Fotó: Yezmin Villarreal)

A két vezető tárgyalt az egészségügyről és a klímaváltozásról, valamint megünnepelték azt is, hogy immár mindkét országban házassági egyenlőség van. Kanadában már 2005-ben elfogadták a házassági egyenlőséget, míg az Egyesült Államokban tavaly.

“Nem számít, melyik tartományban vagy államban élsz, megvan a szabadságod, hogy azt vedd el, akit szeretsz” – mondta Obama.

Trudeau még tavaly a torontói pride-on nyilatkozta: “A döntéshozatal 10. évfordulóját ünnepeljük, azon döntését, amelyet az USA Legfelsőbb Bírósága most hozott meg. Ez a szabadság nagy napja.”

WASHINGTON, DC - MARCH 10: U.S. President Barack Obama and Canadian Prime Minister Justin Trudeau walk from the Oval Office to a joint press conference in the Rose Garden of the White House March 10, 2016 in Washington, DC. Trudeau and Obama met privately in the Oval Office prior to the press conference. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
(Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Mind Obama, mind Trudeau több dolgot tett a közelmúltban az LMBT közösség érdekében:

  • Trudeau februárban poszthumusz rehabilitált egy férfit, akit még a ’60-as években  börtönöztek be csak azért, mert meleg volt.
  • Novemberben jelentette be a kanadai kormány, hogy a háború sújtotta Szíriából meleg menekülteket fogad be.
  • Justin Trudeau lesz az első kanadai elnök, aki részt fog venni a torontoi pride-on.
  • Szintén március 10-én történt: az amerikai Szenátus elfogadta Obama jelöltjét, Eric Fanninget, így ő lehet az USA első nyíltan meleg hadügyminisztere.
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb