Hírek

Nyíltan meleg évfolyamelső a híres katonai akadémián

Az USA világhírű katonai akadémiája, a West Point történetében először fordult elő, hogy nyíltan meleg diák került a végzős évfolyam élére. 

Class of 2016 Cadet Eugene Coleman, class president, delivers the final toast of the night for the Class of 2016at the Plebe-Parent Banquet March 9 at Washington Hall. U.S. Army photo by Mike Strasser/USMA PAO
Fotó: Mike Strasser/USMA PAO

Az amerikai iskolarendszerben azért olyan fontos az évfolyamelső (class president) személye, mert ő az a diák, aki a különböző eseményeken az egész évfolyamot reprezentálja – így történt ez Eugene (becenevén EJ) Coleman kapitány esetében is, aki több ezer kadéttal együtt nemrég vette át a diplomáját.

ax080515-619_t180Az eseményen Joe Biden, az USA alelnöke mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja, hogy az amerikai társadalom változatossága a hadsereg soraiban is tükröződjön. “Az például, hogy nők és férfiak együtt szolgálnak a harcmezőn, fantasztikus előny, különösen az olyan helyzetekben, amikor a világ különböző pontjain hihetetlenül különböző helyzetekkel kell megküzdeniük.”

Biden elmondta azt is, hogy a “Don’t Ask Don’t Tell” alapelv visszavonása (azaz 2010) előtt Colemn nem is szolgálhatott volna a seregben szeuxalitása nyílt felvállalása után. “EJ-t eltávolították volna a seregből, és egy fantasztikus tehetséget vesztettünk volna el. Köszönjük a bátorságodat, EJ; még biztosan hallani fogunk felőled.”

A héten ezenkívül más változás is történt az amerikai hadseregben LMBT fronton: beiktatták Eric Fanninget, a szárazföldi erők államtitkárát, aki ugyancsak coming outolt már.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb