Utazás

Nyári városok – Utazás a kölni szivárványparádétól az Északi-tenger Atlantiszáig

Annyi minden vonzó egy nyaralásban! Még akkor is, ha mindenki számára mást jelent a jól megérdemelt pihenés. Van, aki a nyüzsgő nagyvárosra esküszik, másnak a vízparti üdülés jelent kikapcsolódást. Sokan a látványosságokat és a nevezetességeket keresik fel, másokat a kultúra és a művészetek mozgatnak meg, megint mások pedig a romantikus hangulatra esküsznek.

De miért kellene választani? Ha mind az öt felsorolt nyári opciót egyszerre szeretnénk kiélvezni, akkor Németország felé vegyük az irányt! Ehhez semmi mást nem kell tennünk, mint elmerülni a German Summer Cities kínálatában. Vegyük is sorra, miből csemegézhetünk idén! A szinte végtelen lehetőségek közül találomra kiragadva választhatunk rögtön egy zenei fesztivált, vagy a leginkább autentikus német pride-ot, de akár az ország legnagyobb tóparti fesztiválját is.

 

 

Darmstadt és a Schlossgrabenfest

Csodaszép német név, nem igaz? Május 30. és június 2. között már 21. alkalommal rendezik meg az egyik legnagyobb német zenei fesztivált, ahol szinte minden zenei stílus képviselteti magát. Több mint 100 előadó a színpadon, a partizáshoz 12 DJ, összesen 160 órányi zene, és mindez 100 százalékban ingyenes.

Köln és a Christopher Street Day

A hivatalosan is leglazább német városban semmihez sem hasonlítható program a helyi pride. Köln lakóinak a tizede tartozik az LMBTQ közösséghez, Berlin után egyértelműen a régió egyik szivárványszínű fővárosának számít. Egy hétszázezer főt megmozgató pride itt kihagyhatatlan élményt jelent.

Naumburg – napfény, bor és történelem

Ahol a napsütötte órák száma évente eléri az ezerhatszázat, a talaj összetétele pedig tökéletes, onnan a bor szerelmesei sem lehetnek messze. A 760 hektáros Saale-Unstrut borvidék olyan, mint egy képeskönyv: évszázados kőfalak, romantikus présházak, és keskeny utakkal összefonódó apró falvak sora. A helyi nyári fesztiválok idején a borászok büszkén mutatják be kincseiket. Ha pedig már szóba kerültek a kincsek, Naumburg fejedelmi katedrálisa megér egy misét. Nemcsak azért, mert az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel, hanem mert kimagasló műalkotásaival a késő középkor egyik legfontosabb katedrálisaként jegyzi a művészettörténet.

Hannover és a Maschsee Fesztivál – ahol a tó viszi a pálmát

Az alsó-szászországi város kék szíve valódi mediterrán tengerparttá alakul július 31. és augusztus 18. között, annak minden kötelező kellékével: pálmafákkal övezett sétányok, élő zene és gasztronómiai élvezetek teremtik meg a tökéletes atmoszférát, amikor pedig este kigyúlnak a színpompás fények, a hatalmas tó visszatükrözi az ezer színű kavalkádot. Az egészet pedig megkoronázza az errefelé az egyik legnagyobbnak számító szabadtéri parti – nem csoda, hogy a fesztivál minden évben kétmillió látogatót vonz.

Husum – a szürke város a tengernél

 

 

Bizonyára sokaknak ismeretlenül cseng Husum neve, pedig ha vízre vágyunk, itt szó szerint házhoz jön. A városkát naponta kétszer átmossa az Északi-tenger, dagály idején egészen a piactérig benyomul a víz a házak közé. A történelmi hangulatot árasztó, egykori kereskedőházak előtt üljünk le egy kávézó teraszára, és csak figyeljük a hullámok mozgását. Meglehet, ez azért nem mindenkit köt le egész napra, de ha felkerekedünk, a helyi múzeumban megismerkedhetünk Rungholt történetével – a legendás várossal, ami a tengerbe veszett. A „Északi-tenger Atlantisza” végzetét 1362 januárjában egy óriási vihar keltette jeges ár okozta, ami tízezer emberéletet követelt, és harminc kisebb-nagyobb települést nyelt el. De mi evezzünk békésebb és nyugodtabb vizekre, hiszen Husum kapui előtt fut a Watt-tenger UNESCO Világörökségi listájára is felkerült partvidéke. Gyönyörű hátteret biztosít mind a fürdőzéshez, mind a hosszú tengerparti sétákhoz, és az biztos, hogy ettől a különleges hangulatú tájtól nehéz elszakadni.

Természetesen minden évszaknak megvan a maga bája Németországban, de amikor beköszönt a nyár, minden egy kicsivel még különlegesebbé válik. Ahogy a világon mindenhol, az éttermek és kávézók a szabadba költöztetik az asztalaikat, benépesülnek a teraszok. A parkokban megszaporodnak a piknikek, a háztetőkön és a folyópartokon pedig sorra nyitnak a bárok. Egymást érik úgy a múzeumok, mind a klubok különböző fesztiváljai, a partik és a művészeteknek szentelt éjszakák. Amerre csak megyünk, mindenhol az élet ünneplése zajlik: mert a német nyarak nem csupán csodásan melegek, de kivételesen sokszínűek is. Ha pedig lehűtenénk magunkat egy kissé, egy kis jégkrém vagy vízpart mindig akad a közelben.

Kocsis G. János

Previous post

Legalább 80 településről érkeznek az idei Budapest Pride-ra

Next post

Még a meleg világversenyen is Orbán Viktorról kérdezik a magyar indulót