Kultúra

Nyári könyvajánló

Ha nyár és olvasás találkozik, akkor szinte mindenkinek egyből a könnyű strandkönyvek jutnak eszébe, amiket akár a vízparti újságárustól is megvehetünk, és utána egyből el is búcsúzhatunk tőlük, ha nem lettek nagy kedvenceink. Mi azonban most a könnyed kötetek mellett egy-két mélyebb, de kihagyhatatlan történetet is szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, amelyeknek az a közös vonása, hogy filmverziójuk is van (vagy nemsokára elkészül), így egyszerre két módon is felfedezhetitek őket.

Patricia Highsmith: Carol (Tericum, 2016)borito_carol150

Kezdjük a sort egy olyan olvasmánnyal, aminek a filmverziója lenyűgözően szépre sikerült, és talán már elég sokan láttátok is. A Carol egy leszbikus szerelem csodálatos, szívszorító története, amelyben egy középkorú amerikai háziasszony és egy fiatal áruházi eladólány kalandos egymásba gabalyodásának lehetünk szemtanúi. Ha a Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével készült filmet szerettétek, akkor mindenképpen ajánljuk, hogy a könyvet is vegyétek kézbe. Patricia Highsmith igazi találkozáson alapuló, de egyébként fiktív regénye gyönyörű prózájával és kiváló történetvezetésével az utolsó pillanatig fenntartja a feszültséget.

Allan Hollinghurst: A szépség vonala (Scolar, 2011)szepseg-vonala

Az elmúlt évek egyik legérdekesebb LMBT témájú regénye, amely magyarul is megjelent, a dekadens gazdagság világába röpíti olvasóit. Főhősünk, az oxfordi frissdiplomás Nick Guest élete – akinek beszélő neve már sok mindent sejtet – örökre megváltozik, amikor beköltözik barátja, Toby Fedden családjához. A Notting Hillen, London úri negyedében élő família ugyanis politikában utazik, és Nick elkerülhetetlenül is belekeveredik intrikáikba, miközben egyszerre két férfival is belekóstol a homoszexuális kapcsolatok gyönyöreibe. A regényből megjelenése után nem sokkal minisorozat készült Dan Stevens és Hayley Atwell főszereplésével.

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi (Libri, 2016)simon

Harmadik ajánlatunkkal valóban könnyedebb vizekre evezünk, részben azért, mert Becky Albertalli könyve egy ifjúsági regény. A középiskolai környezet azonban senkit ne tántorítson el attól, hogy ezt a frissen megjelent, kiváló humorral és mély beleéléssel megírt kötetet a kezébe vegye. A 16 éves Simon Spier sztorija izgalmakkal tűzdelt coming-of-age és egyben coming out-történet is, amelynek elindítója egy rossz kezek közé került szerelmes üzenet. Habár az, hogy Simont zsarolni kezdik melegségével, ad agy jó adag komolyságot a regénynek, az izgalmak azonban nem mennek a szórakoztatás rovására. A regényből készülő mozi előkészületei már zajlanak.

2015-05-06-1430920259-8301641-SingleManCoverChristopher Isherwood: A Single Man (Vintage Books, 2010)

Végezetül egy fontos, de idehaza talán kevésbé ismert könyvet és egyben magát a szerzőt is szeretnénk bemutatni nektek. Christopher Isherwood könyvéből, amely eredetileg a ’60-as években jelent meg, néhány évvel ezelőtt készült film Egy egyedülálló férfi címen, Colin Firth-szel és Julianne Moore-ral a főszerepben. A könyv egy Amerikában élő angol egyetemi professzor egy napját dolgozza fel nem sokkal azután, hogy meghalt a kedvese. Isherwood munkásságának ez talán a legkiemelkedőbb darabja: a próza művészi, a feldolgozott témák – gyász, öregedés, kulturális különbségek, titkok – pedig tökéletes csokorba szedve sorakoznak előttünk. E kötet mellett azonban szeretnénk felhívni a figyelmet a szerző többi munkájára is, hiszen a legendás Kabaré alapjául szolgáló Isten veled, Berlin! című munkája például a ’30-as évek berlini LMBT közösségének fontos lenyomata, a Christopher and His Kind című memoárral együtt.

Legyetek egy napfényes tengerparton, a kisszobátok hűvösében vagy egy metrószerelvény melegében, egy jó könyv mindig kiváló társatok lehet. Kellemes nyarat és jó olvasást mindenkinek!

Szij Barbara

Previous post

Chris Mears és Jack Laugher aranyérmes Rióban

Next post

Nyilatkozat a pécsi örökbefogadó leszbikus párt és a roma kislányt ért diszkrimináció ügyében