Kultúra

Nyári könyvajánló

Ha nyár és olvasás találkozik, akkor szinte mindenkinek egyből a könnyű strandkönyvek jutnak eszébe, amiket akár a vízparti újságárustól is megvehetünk, és utána egyből el is búcsúzhatunk tőlük, ha nem lettek nagy kedvenceink. Mi azonban most a könnyed kötetek mellett egy-két mélyebb, de kihagyhatatlan történetet is szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, amelyeknek az a közös vonása, hogy filmverziójuk is van (vagy nemsokára elkészül), így egyszerre két módon is felfedezhetitek őket.

Patricia Highsmith: Carol (Tericum, 2016)borito_carol150

Kezdjük a sort egy olyan olvasmánnyal, aminek a filmverziója lenyűgözően szépre sikerült, és talán már elég sokan láttátok is. A Carol egy leszbikus szerelem csodálatos, szívszorító története, amelyben egy középkorú amerikai háziasszony és egy fiatal áruházi eladólány kalandos egymásba gabalyodásának lehetünk szemtanúi. Ha a Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével készült filmet szerettétek, akkor mindenképpen ajánljuk, hogy a könyvet is vegyétek kézbe. Patricia Highsmith igazi találkozáson alapuló, de egyébként fiktív regénye gyönyörű prózájával és kiváló történetvezetésével az utolsó pillanatig fenntartja a feszültséget.

Allan Hollinghurst: A szépség vonala (Scolar, 2011)szepseg-vonala

Az elmúlt évek egyik legérdekesebb LMBT témájú regénye, amely magyarul is megjelent, a dekadens gazdagság világába röpíti olvasóit. Főhősünk, az oxfordi frissdiplomás Nick Guest élete – akinek beszélő neve már sok mindent sejtet – örökre megváltozik, amikor beköltözik barátja, Toby Fedden családjához. A Notting Hillen, London úri negyedében élő família ugyanis politikában utazik, és Nick elkerülhetetlenül is belekeveredik intrikáikba, miközben egyszerre két férfival is belekóstol a homoszexuális kapcsolatok gyönyöreibe. A regényből megjelenése után nem sokkal minisorozat készült Dan Stevens és Hayley Atwell főszereplésével.

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi (Libri, 2016)simon

Harmadik ajánlatunkkal valóban könnyedebb vizekre evezünk, részben azért, mert Becky Albertalli könyve egy ifjúsági regény. A középiskolai környezet azonban senkit ne tántorítson el attól, hogy ezt a frissen megjelent, kiváló humorral és mély beleéléssel megírt kötetet a kezébe vegye. A 16 éves Simon Spier sztorija izgalmakkal tűzdelt coming-of-age és egyben coming out-történet is, amelynek elindítója egy rossz kezek közé került szerelmes üzenet. Habár az, hogy Simont zsarolni kezdik melegségével, ad agy jó adag komolyságot a regénynek, az izgalmak azonban nem mennek a szórakoztatás rovására. A regényből készülő mozi előkészületei már zajlanak.

2015-05-06-1430920259-8301641-SingleManCoverChristopher Isherwood: A Single Man (Vintage Books, 2010)

Végezetül egy fontos, de idehaza talán kevésbé ismert könyvet és egyben magát a szerzőt is szeretnénk bemutatni nektek. Christopher Isherwood könyvéből, amely eredetileg a ’60-as években jelent meg, néhány évvel ezelőtt készült film Egy egyedülálló férfi címen, Colin Firth-szel és Julianne Moore-ral a főszerepben. A könyv egy Amerikában élő angol egyetemi professzor egy napját dolgozza fel nem sokkal azután, hogy meghalt a kedvese. Isherwood munkásságának ez talán a legkiemelkedőbb darabja: a próza művészi, a feldolgozott témák – gyász, öregedés, kulturális különbségek, titkok – pedig tökéletes csokorba szedve sorakoznak előttünk. E kötet mellett azonban szeretnénk felhívni a figyelmet a szerző többi munkájára is, hiszen a legendás Kabaré alapjául szolgáló Isten veled, Berlin! című munkája például a ’30-as évek berlini LMBT közösségének fontos lenyomata, a Christopher and His Kind című memoárral együtt.

Legyetek egy napfényes tengerparton, a kisszobátok hűvösében vagy egy metrószerelvény melegében, egy jó könyv mindig kiváló társatok lehet. Kellemes nyarat és jó olvasást mindenkinek!

Szij Barbara

CC header banner – 2019 júl
Previous post

Chris Mears és Jack Laugher aranyérmes Rióban

Next post

Nyilatkozat a pécsi örökbefogadó leszbikus párt és a roma kislányt ért diszkrimináció ügyében