Hírek

November 20. – Transznemű emlékezés napja

Minden év november 20-án emlékezünk meg és tisztelgünk azok előtt a transznemű és dzsender non-konform személyek előtt, akik az előző évben gyilkosság áldozatai lettek. Az egyre növekvő számban regisztrált emberölések célpontjai sokszor szexmunkások, etnikai alapon kiválasztott célpontok és az idei évben, nagy számban migránsok is. Fontos felhívni a közvélemény figyelmét a jövőbeli eseteket megakadályozandó.

A Transgender Europe 2009-ben indult “Transz gyilkosság monitorozó” projektje szisztematikusan figyeli, gyűjti, valamint elemzi a transznemű emberek ellen elkövetett gyilkosságok számát világszerte. A Transznemű emlékezés napjára készült 2017-es frissítésben 325 gyilkosság szerepel, melyek 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között történtek. A felmérés kezdete óta eltelt kilenc év alatt ez a szám elérte a 2609-et. Sajnálatos módon az utolsó három évben folyamatos növekedés volt tapasztalható az elkövetések gyakoriságában.

Borzasztó, ami transz és dzsender-nonkonform áldozatokkal történhet a gyűlölet fűtötte támadásokban; előfordul kényszerítéstől kezdve a fizikai és szexuális támadásokon keresztül egészen a gyilkosságig, a legváltozatosabb erőszakformák széles skálája. Az erőszakos esetek gyakran jelentés nélkül merülnek feledésbe. A legtöbb országban nem gyűjtik az adatokat és ezért lehetetlen a valós számokat megbecsülni.

A transz és dzsender-nonkonform emberek ellen elkövetett erőszak gyakran átfedésben van a társadalomban jelen lévő elnyomás más tengelyeivel, mint a rasszizmus, a xenofóbia, a szexmunkás ellenes hangulat és a diszkrimináció Európában, csak Törökországban az elmúlt 9 évben 44 emberölést követtek el, transznemű, illetve dzsender non-konform nők, többségében szexmunkások ellen. Ugyanebben az időben, Franciaországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban, az országokban, ahová a legtöbb, szintén transznemű és dzsender non-konform, ember érkezik Afrikából, Közép- és Dél-Amerikából, a jelentett gyilkossági esetek 69%-ban mingránsok életét oltották ki. Az Egyesült Államokban emellett rendkívül magas, 86%-os azon transznemű áldozatok száma, akik valamilyen etnikai csoporthoz tartoznak.

Magyarországon a Transvanilla Transznemű Egyesület határozottan elítéli a transzfóbia és az erőszakos bűncselekmények minden formáját és kiáll azok mellett, akiket nemi identitásuk miatt hátrányos megkülönböztetés vagy erőszak ér.

A Budapest Pride és a Transvanilla Transznemű Egyesület rendezésében 2017.november 20-án 17 óra 45 perctől a Nyugati téren közös gyertyagyújtással emlékezünk meg az áldozatokról felhívva a figyelmet ezekre a szomorú esetekre és arra, hogy akár Magyarországon is előfordulhat hasonló. Ennek prevenciója létfontosságú a transznemű és dzsender-nonkonform emberek biztonsága érdekében.

Transvanilla Transznemű Egyesület

Korábbi interjúnk Orbán Krisztinával, az egyesület alelnökével ide kattintva olvasható el.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb