Itthon

Novák Katalint kérdezte volna Ungár Péter az RTL Klub szivárványcsaládos hirdetéséről

részlet a kampányfilmből / fotó: RTL Klub

 

Mint az ismert, nemrég a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) eljárást indított az RTL Magyarország ellen, amiért decembertől kezdve leadták a Háttér Társaság által készített, szivárványcsaládokról szóló társadalmi célú hirdetést.

A hatóság a gyerekek védelmére hivatkozva indította el az eljárást, de a Háttér Társaság szerint a NMHH valójában az LMBTQ-szervezeteket akarja elhallgattatni. Az RTL Magyarország álláspontja szerint a hirdetés nem csak 16 éven felülieknek mutatható be, ezért a sugárzás jogszerű volt.

 

 

A történtekkel kapcsolatban Ungár Péter országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Novák Katalin családokért felelős miniszterhez, hogy megtudja, a hatóság a kormány ideológiai nézeteit akarta-e a döntésével kiszolgálni. Az LMP képviselője az alábbi kérdést intézte a miniszterhez:

Ami a kormány álláspontjával ellentétes, az meg sem jelenhet a képernyőn?

Tisztelt Miniszter Asszony!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a gyermekek védelmére hivatkozva indított eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen, amiért a Háttér Társaság hirdetését sugározta a szivárványcsaládok támogatásáról, mivel szerintük ezzel a tévétársaság megsértette a gyerekek védelemhez fűződő jogát. A csatorna szerint viszont jogszerűen jártak el a reklám levetítése során. A Médiatanács bemutatkozó oldalán saját működési feladatáról a következőt írja:

„A Médiatanács elsődleges feladata, hogy biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését a médiában, megteremtse és fenntartsa a közönség és a médiumok érdekei közti egészséges egyensúlyt, és egyúttal korrekt szakmai partnere legyen a piaci szereplőknek, szakmai szervezeteknek.”

Ezzel kapcsolatban tisztelettel kérdezem Miniszter asszonytól, hogy rendben találja-e azt, hogy a Médiatanács a demokratikus nyilvánosság működésének biztosítása helyett, a kormány álláspontjával nem megegyező dolgokat kíván eltüntetni a képernyőről?

Válaszát várva.
Üdvözlettel,
Ungár Péter
LMP
Budapest, 2021.03.05

 

Az országgyűlési képviselő azonban most biztosan nem fog minderre választ kapni, ugyanis Kövér László visszautasította a feltett kérdést, így a kormánynak és a miniszternek nem kell rá válaszolnia.

A visszautasítás indoklása között szerepel, hogy „a Médiatanács önálló hatáskörű” szerv, amelynek tagjai tevékenységükben nem utasíthatóak, és mivel így a képviselő által feltett kérdés kormányzati hatáskört nem érint, így arra a miniszternek nem is kell válaszolnia.

 

 

Közös fotóval állnak ki a szivárványcsaládok mellett a budapesti nagykövetek

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin