Hírek

Norvégiában mostantól mindenki maga határozhatja meg a társadalmi nemét

A skandináv országban mostantól hat éves kortól kezdődően minden állampolgárnak joga van hozzá, hogy maga határozza meg a társadalmi nemét. 

bent
Bent Høie egészségügyi miniszter.

A törvényhozók 79-13 arányban tegnap szavazták meg a jogszabályt, amely egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével lehetővé teszi, hogy bármely norvég szabadon döntsön arról, jogi értelemben mely nemhez sorolják. Bent Høie egészségügyi miniszter így nyilatkozott:

“Ez egy nagyon fontos terület, és Norvégia hosszú évek óta más országok mögött kullogott, ha erről volt szó. A törvény bevezetésével büszkén állhatunk ki a világ elé.”

Más országok alatt például Dániát, Máltát, Írországot és Argentínát értette a miniszter, de rajtuk kívül még további számos államban van lehetőség a hivatalos nemelismertetésre.

Az új szabályozással véget vetnek a korábbi hosszadalmas bürokratikus procedúrának, és tizenhat éves kor fölött bárki teljesen legálisan kérelmezheti társadalmi nemének hivatalos elismerését. A 6 és 15 év közötti gyermekek esetében szülői közbenjárásra van szükség.

A korábbi törvények szerint először orvoshoz kellett fordulniuk és pszichológiai szakvéleményt kellett benyújtaniuk azoknak, akik szerették volna hivatalosan is elismertetni nemüket.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb