Hírek

Nincs visszaút az LMBT-jogi küzdelemben a meleg elnökjelölt szerint

 

Az amerikai elnökválasztási kampány egyetlen nyíltan meleg demokrata elnökjelöltje, Pete Buttigieg az Iowa Pride fesztiválon szólalt fel június 9-én. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elért eredmények tudatában nem lehet elégedetten hátradőlni, mert az LMBTQ jogokat Amerikában a republikánus Donald Trump elnöksége veszélyezteti.

“Tudjuk, hogy ez a küzdelem még nem ért véget, még a közelében sem vagyunk. Egyik pártból se hallgassatok senkire, aki azt mondja, vissza lehet csinálni azt, amit elértünk. De még van dolgunk olyan időkben, amikor ebben az országban törvényesen kirúghatják az embert a munkahelyéről azért, mert az, aki, vagy azért, akit szeret.”

A Reuters tudósítása szerint Buttigieg hozzátette, hogy azok az emberek tudnak utat mutatni egy befogadóbb társadalom irányába, akik maguk is megtapasztalták a diszkriminációt szexuális vagy nemi identitásuk miatt.

 

 

A közvélemény-kutatások szerint a demokrata elnökjelöltek közötti versengésben Buttigieg a negyedik helyen áll jelenleg, ami önmagában is szép teljesítmény. Idén márciusban a futottak még kategóriában jegyezték alig 1 százalékos támogatottsággal, ezt mostanra 14 százalékra tudta feltornázni. A listát Barack Obama korábbi alelnöke, a veterán demokrata politikus Joe Biden vezeti 24 százalékkal, őt követi szinte fej-fej mellett a vermonti szenátor Bernie Sanders (16%), Elizabeth Warren massachusetsi szenátor (15%), és az indianai South Bend városának polgármestereként Pete Buttigieg (14%).

Egy májusi felmérés szerint egyébként az amerikaiak 70 százaléka megszavazna egy nyíltan meleg elnököt, ha egyébként a programjával egyetért – ugyanakkor a válaszadók döntő többsége nem hiszi, hogy ilyesmi a közeljövőben megtörténhet.

 

 

Previous post

Dacolnak az amerikai nagykövetségek a szivárványzászló központi tiltásával

Next post

Kitagadta szülőfaluja az első nyíltan leszbikus indiai sportolót