HírekPride

“Nincs olyan, hogy túl sok szeretet” – kezdetét vette a Budapest Pride

Péntek este, június 7-én hivatalos megnyitóval vette kezdetét a 24. Budapest Pride Fesztivál. Az idei szlogen “Van egy közös a történetünkben”, azt mutatja meg, hogy különbözőek vagyunk bár, de nem vagyunk egyedül. A Budapest Pride is ezt jelenti sokak, és nem csak az LMBTQ emberek számára. Az idei, immáron második éve egy hónapig tartó fesztiválon több mint 100 programot valósít meg félszáz szervezet és magánszemély elkötelezett, lelkes, javarészt önkéntes munkával, Budapesten és további négy városban.

Az est házigazdája, Kanicsár Ádám András újságíró, az LMBTQ közösség hosszú közös történetéről beszélt, és hangsúlyozta, nagy szükség van a bátor kiállásra és a hétköznapi hősökre, talán jobban, mint bármikor. “Van egy mottóm: mindenki lehet aktivista: az is, aki ír egy cikket és az is, aki megoszt egy cikket.” – mondta.

 

Kanicsár Ádám András

 

A hivatalos megnyitón a fesztivált Pusztai Olivér blogger, LMBTQ nagykövet és aktivista, a Mr. Gay Hungary nyertese, a Mr. Gay World 3. helyezettje nyitotta meg, aki arról beszélt: az elfogadás nem csak csoporton kívül, de csoporton belül is nagyon fontos. “Minden energiánkat, amit a másik gyűlöletére fordítunk, fordíthatnánk egymás támogatására. Megtanulhatnánk és megtaníthatnánk egymásnak, hogy lehet valakivel úgy nem egyetérteni, hogy nem gondolunk róla automatikusan rosszat, nem kategorizáljuk, és nem ütünk meg azonnal egy kellemetlen cinikus hangot, így legyőzve a bennünk lévő bizonytalanságot.” – hangzott el az influenszertől.

A Budapest Pride részéről beszédet mondott Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlogennel ellentétben nem csak egy közös van a történetünkben, hanem számtalan ponton kapcsolódunk, és fontos, hogy megismerjük magunkat és egymást. “Nem, vagyis nem csak a klisékre gondolok, mint LMBTQ emberek, szövetségesek, az emberi jogok elkötelezett hívei. Arra gondolok, hogy ha két tetszőlegesen kiválasztott ember elkezd egymással beszélgetni, akkor előbb-utóbb fel fogják fedezni, hogy nincsenek egyedül, hogy sokkal több fontos dolog köti össze őket, mint amennyi elválasztja.

Az eseményen Molnár Áron NoÁr színész, rapper, aktivista slam előadását is meghallgathattuk, aki “K. úrnak írt szerzeményét” adta elő, többször elismételve: “őrült a beszéd, de nincs benne rendszer”. Átadásra került továbbá a Háttér-díj, melyet 2005 óta minden évben olyan személy (csoport vagy projekt) kap meg a Háttér Társaságtól, aki az elmúlt években sokat tett az LMBTQ közösségért. Idén Borgos Anna, a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület alapító tagja, pszichológus, kutató és aktivista kapta meg az elismerést.

 

Minden vendég kapott egy-egy példányt a programfüzetből, valamint a Humen Magazin júniusi számából

 

Videón csatlakozott az eseményhez Farkas Franciska, aki végül videóüzenetben juttatta el beszédét a megnyitóra. A színésznő büszke romaként arról beszélt, hazánkban még gyerekcipőben jár az elfogadás, és büszke arra is, hogy elfogadó és nyitott, mégis felteszi magának a kérdést: “valóban az vagyok? (…) Eszembe jut, hányszor nem szóltam, mikor kellett volna, és hányszor szóltam feleslegesen bántóan.” Elmondta, mennyire fontos, hogy kiálljunk egymásért, szót emeljünk az igazságtalanságok ellen.

Végül Ónodi Adél színésznő, énekesnő, transz aktivista saját történetét elmesélve világított rá: fontos, de egyáltalán nem könnyű Magyarországon előbújni. Az ő kiállása számos álmatlan éjszakát, magányosan töltött napot és öngyilkossági gondolatot köszönhet, de sok negatív tapasztalata ellenére azt gondolja, hogy a láthatóság fontos, a vele járó “fenyegetések, veszélyek csak akkor kivédhetők, ha mind fizikailag, mind mentálisan és érzelmileg egymás mellett állunk”.

Idén egész júniusban országszerte várja programokkal az érdeklődőket a Budapest Pride Fesztivál, melynek lezárásaként július 6-én szombaton újra elindul a Budapest Pride Felvonulás. A menet idén a Kossuth téren indul, ide várnak minél több embert 15.00 órára a szervezők, hogy együtt megmutathassák, egymás elfogadása, tisztelete erősebb a gyűlöletkeltésnél, és sokszínű, bátor közösséget alkotnak, akikben egy közös biztosan van: hiszik, hogy a sokszínűség érték. “Egyre több kordont döntünk le. Egyre többen megyünk ki az utcára. Egyre több programot szervezünk.” – hangzott el Kanicsár Ádámtól, ami nem csak a felvonulók évről évre növekvő számára és az egyre több közösségi programra utalt, de arra is: idén először bíróság mondta ki, a menethez bárhol lehet majd csatlakozni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb