Kultúra

Nézz kortárs táncot a klímavédelemért!

Wonderland címen mutatta be legújabb táncelőadását a 10 éves Duda Éva Társulat a Trafóban. A társulatvezető koreográfus szarkasztikus humorral próbálta megfogalmazni azokat a nyomasztó jelenségeket – többek közt a környezetvédelemmel kapcsolatban –, amelyek ma körülvesznek minket. A február 13-i alkalom után a klímatudatosságról szerveznek beszélgetést az alkotók. Ne hagyjátok ki!

Február 13-án látható újra a 10 éves születésnapját ünneplő Duda Éva Társulat Wonderland című táncelőadása, amelyet tavaly novemberben mutattak be a Trafóban. Az előadás leírása szerint minden azon múlik, hogy épp milyen szemüvegen keresztül nézzük a világot. Lehet minden csodás, felemelő, káprázatos és szórakoztató is. Talán csak annyi az egész, hogy a dolgokat hogyan keretezzük be. Engedhetünk a csábításnak és az illúziónak olykor, hogy minden rendben van, mert a világ szép, minden szikrázóan ragyog körülöttünk és a legjobb helyen élünk a Földön, itt bármi megtörténhet. Csodaország itt van, benne élünk, bennünk él!

 

Fotó: Dömölky Dániel

 

A színek és formák mögött ugyanakkor kétségek bújnak meg, kérdéses, hogy mennyire valódi a csillogás, hogyan uralkodik el a romlás és a káosz, tudunk-e egymásért mozdulni, vagy a like-ok száma képes-e megmenteni minket a saját magunk okozta katasztrófáktól. Az viszont bizonyos, hogy mindez esszenciális része annak a hátborzongatóan csodálatos világnak, amiben épp létezünk.

Teljesen abszurdnak élem meg a mai világunkat, rengeteg szélsőséggel, szörnyűséggel, éhezéssel, klímavészhelyzettel a nyakunkban, és közben mérhetetlen fényűzés, felelőtlenség, pazarlás és nem végső soron mások kihasználása és manipulálása van a másik oldalon” – mondja a rendező-koreográfus Duda Éva az előadás kapcsán. – „Ezeket az érzéseket próbáltam humorba önteni, és vadabban, jókora szarkazmussal valahogy megfogalmazni, hogy ne nyomasszon annyira.

Az előadás kivívta a kritika elismerését is, Kutszegi Csaba például így írt róla: „Duda Éva színpadáról nekem ez a csodálatos világ köszön le, amelyben bármiről azt gondolhatunk, amit akarunk, amelyben minden és annak ellenkezője is igaz lehet, amelyben olyan mitológiai hősöket fabrikálhatunk magunknak szabadon választott múltból, jelenből és jövőből, amilyeneket csak akarunk.

 

 

A rendező elmondása szerint a Wonderland cím leginkább Magyarországra vonatkozik, ami egy csodaország: itt mindenféle dolgok meg tudnak történni, szomorú és nehéz helyzetek is, illetve nagyon vidám és élettel teli történések is. A darabnak ez a kiindulópontja, de nyugodtan lehet az egész világra is vonatkoztatni a részleteit. A klímavészhelyzet témaköre azonban kiemelt szerepet kap a produkcióban, és majdhogynem mindegyik etűdbe, jelenetbe belecsempészték az alkotók. Duda Éva keményvonalas aktivistának tartja magát a kérdésben, a társulat sem használ már műanyagot, nem nyomtatnak szórólapokat sem, igyekeznek minimalizálni ökológiai lábnyomukat.

A február 13-i előadás előtt, 18 órától egy kísérőprogramra is várják a nézőket: a klímatudatosságról szerveznek beszélgetést neves környezetvédelmi aktivisták részvételével. Hevesi Flóra a Greenpeace Magyarország képviseletében érkezik, aki újságíróként és a szervezet kommunikációs munkatársaként is évek óta hallatja hangját a témában. Macskásy Éva a Greta Thunberg által inspirált fiatalokat tömörítő Fridays for Future világmozgalom aktivistája, mely a globális klímasztrájk szervezőjeként vált ismertté. Bombera Krisztina újságírói munkája mellett – amiért 2016-ban Szabad Sajtó-díjjal tüntették ki – évtizedek óta önkéntese és szószólója jogegyenlőségért és társadalmi igazságosságért küzdő civil szervezeteknek. A beszélgetés házigazdája, Duda Éva szintén elkötelezett a közéleti ügyek iránt, művészként és magánemberként is aktívan részt vesz a noÁr mozgalom tevékenységében, amelynek egyik társalapítója.

 

 

A világ szépségére, múlékonyságára és korunk égető problémájára, a környezetvédelemre is reflektáló Wonderland című előadás kapcsán az alkotók célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a művészet klímatudatosságban betöltött szerepére. Milyen felelőssége lehet egy alkotónak a klímavédelemben, milyen eszközök állnak rendelkezésére, hol húzódik a határ a művészi kifejezésmód és az aktivizmus között?

Az előadás a klímabeszélgetés után, 20 órától tekinthető meg a nagyteremben. Előadják: Bacsó Gabriella, Csuzi Márton, Gaál Júlia, Ivanov Gábor, Lukács Levente, Taba Benjámin, Rácz Réka és Vitárius Orsolya táncosok. A darab zenei szerkesztője Vajdai Vilmos, jelmeztervezője Kiss Julcsi, fénytervezője Payer Ferenc, az animációk készítője pedig Fancsikai Péter.

További részletek és jegyvásárlás a Trafó honlapján IDE kattintva

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb