Kultúra

Nézd otthonról a legjobb fesztiválfilmeket!

 

A Humen Fesztivál filmvetítéseinek már ötödik éve a budapesti Művész mozi ad otthont. Ebben az évben már több vidéki helyszín is bekapcsolódhatott volna a programsorozatba, azonban a koronavírus-járvány miatt ez most még nem valósulhatott meg. A Távmozi segítségével azonban idén azokhoz is eljuthatnak a díjnyertes fesztiválfilmek, akik nem tudnak jelen lenni a budapesti vetítéseken.

 

[infobox]

A Távmozi rendszerében minden vetítés a megadott időpontban elkezdődik – akár csak a hagyományos filmszínházakban -, de a saját eszközünkről mi is csatlakozhatunk. Fontos: a Távmozi szolgáltatás csak Magyarország területén érhető el. Bővebb információ a Távmoziról ITT érhető el.

[/infobox]

 

Ha lemaradtál a Humen Fesztivál vetítéseiről, most négy napon át pótolhatod a legjobb darabokat. Az alábbi filmeket élvezhetjük otthonról:

Moffie
Szeptember 17. 20 óra
dél-afrikai, dráma, 104 perc, 2019

A faji elkülönítésen, a szegregáción alapuló apartheid idején Nicholas jól tudja, rejtegetnie, ha nem épp megtagadnia kell önmagát. Különbözik a többiektől, és ez a különbség valami szégyenletes és elfogadhatatlan a nyolcvanas évek Dél-Afrikájában. Az afrikaans (búr) nyelvben van rá egy sértően trágár szó: moffie. A fehér kisebbség uralta ország az angolai határon akarja feltartóztatni a kommunizmust, és ehhez minden 16. életévét betöltött fehér férfit sorkatonaságra köteleznek. A katonai szolgálat egyszerre védi és fenntartja magát a rendszert, vele pedig a toxikus, rasszista macsóságot, amiben két elemnek nincs helye: a „fekete veszélynek” és a „moffieknak”. Nicholas számára így az ellenség katonái legalább ugyanakkora veszélyt jelentenek, mint saját bajtársai.

Az André Carl van der Merwe önéletrajzi regényén alapuló Moffie a velencei filmfesztivál Queer Lion kategóriájában mutatkozott be, majd a Dublini Nemzetközi Filmfesztiválopn elnyerte a kritikusok díját.

TÁVMOZI JEGYVÁSÁRLÁS

 

Vad (Sauvage)
Szeptember 18. 20:00
francia, dráma, 115 perc, 2018

A cannes-i filmfesztiválon megkapta a feltörekvő színészek díját a nyíltan meleg színész, Félix Maritaud az egy férfiprostituált életéről szóló Vad (Sauvage) című drámában nyújtott alakításáért.

Az utcán árulja a testét a 22 éves Leo, akinek nincs semmije és senkije. A férfiak jönnek és mennek, ő pedig szeretetre éhesen egyedül marad minden alkalommal. Céltalanul, fájó szívvel, és drogoktól kábult fejjel járja az utcákat, miközben elképzelése sincs arról, mit hoz a jövő. Egyetlen vágya van csupán, hogy tartozzon valakihez.

TÁVMOZI JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

És aztán táncoltunk (And Then We Danced)
Szeptember 19. 20:00
grúz-svéd, romantikus dráma, 113 perc, 2019

Az És aztán táncoltunk című grúz-svéd drámát imádta a cannes-i közönség, a Szólíts a neveden grúz párjaként emlegették, és az Oscarra is nevezték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

A grúz-svéd koprodukcióban készült drámát Tbilisziben forgatták, rendezője a grúz gyökerekkel rendelkező, de Svédországban élő és alkotó Levan Akin rendező, a film pedig az erősen férfiközpontú és konzervatív közegben egy meleg táncosról szól – ezzel pedig Grúzia első LMBTQ-témájú mozifilmjének számít. Emiatt Grúziában erősen támadta a helyi ortodox egyház, ahogy az ország ultrakonzervatív csoportjai is, felháborítónak minősítve a témáját. És főleg azt, hogy a film szerint léteznek meleg grúz férfiak.

TÁVMOZI JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

 

Gubó (Kokon)
Szeptember 20. 20:00
német, dráma, 95 perc, 2020

A félszeg berlini kamaszlányt mind az iskolában, mind odahaza nehéz körülmények várják. Nora legtöbbször csak sodródik az eseményekkel, és ahogy beköszönt a nyár, helyzete még rosszabbra fordul. Lassan felfedezi magában, hogy a lányokhoz vonzódik, és ezzel egy időben belép az életébe a vadóc Romy. Társaságában Nora előtt hirtelen feltárulnak a zajos és zsúfolt nagyváros rejtett szépségei, és a számára kitáruló világgal együtt Nora megtanul kiállni saját magáért.

Leonie Krippendorff rendezőnő második játékfilmje újra a női sorsokkal foglalkozik. Gubó című filmje az idei Berlinalen, a Generáció-szekció nyitófilmjeként mutatkozott be, nagyvárosi felnövéstörténetének főszereplői a kortárs német filmgyártás olyan fiatal színésznői, mint Lena Urzendowsky és Jella Haase.

TÁVMOZI JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb