Hírek

New Jersey állam középiskolás birkózóbajnoka coming outolt

Az érettségi előtt álló Alec Donovannek komoly utat kellett bejárnia, amíg eljutott önmaga felvállalásáig. Közben az Egyesült Államok kiemelkedő fiatal sportolójává vált, a tavalyi évben 40-ből 39 meccsét megnyerte, és a középiskolás mezőnyben saját súlycsoportjának legelső 25 versenyzője között van az Államokban.

alec_donovan_main.0.0

Az USA-ban a főiskolák illetve egyetemek képviselői évente meglátogatják azokat a középiskolákat, ahol ígéretes sporttehetségek tanulnak. A kimagasló eredményt elérő sportolókat pedig meghívják a kampuszukra, hogy annak megismerésével még könnyebben magukhoz csalogathassák őket. Alecnek egy ilyen „toborzó túrán”, a Limestone College másik jelöltje tette fel a kérdést: „Az a hír járja, hogy biszexuális vagy. Tényleg igaz?” Erre Alec a következőt felelte: „Azok a pletykák nem igazak. Nem biszexuális vagyok, hanem meleg.”

A 18 éves srác azonban nem mindig merte ilyen nyíltan felvállalni szexualitását: 14 évesen állandóan szuicid gondolatok gyötörték és már az öngyilkosságát tervezte. Környezetében állandóan homofób megnyilvánulások tanúja volt, de úgy gondolta, nem hagyhatja cserben a csapatát, amely abban az évben – részben miatta – nem teljesített túl fényesen. Végól egy barátja, Haley segített neki kilábalni a kétségbeesésből: a lány megértően fogadta coming outját és meggyőzte róla, hogy érdemes élnie.

Amikor harmadéves gimnazista volt, egy atlantai versenyre utaztak a csapattal. A hotelszobában négyen laktak, és az egyik szobatársa szintén rákérdezett arra, hogy meleg-e. Alec annyira rettegett a reakciójától, hogy mielőtt válaszolt, fejben már a menekülési útvonalát tervezte. Társa azonban – miután őszintén felelt – csak ennyit mondott neki: „Büszke vagyok rád. Testvérek vagyunk, és bármi történjék, a testvérek összetartanak.”

Alec tehát lassan mindenkivel megosztotta titkát a közelebbi környezetében, amivel hatalmas teher került le a válláról. A limestone-i beszélgetés után riválisa megkérdezte tőle, hogy elmondhatja-e a válogató bizottságnak, hogy Alec meleg, és ő természetesen nem ellenkezett – mondván, nincs mitől félnie. „Jobb, ha mindenki tudja, így nem kerülök be egy olyan csapatba, ami nem fogad el teljesen.” Alec azt reméli, hogy előbújásával még több sportolótársát ösztönözheti önmaga felvállalására, és természetesen szívesen venne részt olyan programokban, amik LMBT társai érdekvédelmét, testi-lelki egészségét szolgálják. Reméljük, hogy minél többen követik a példáját.

 

Forrás: OutSports

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin