Kultúra

Nevetni a kínon – Ünnep a Spirit Színházban

Karácsonykor általában nem illik veszekedni. Az ünnep formális födője alól azonban a legidillibb kompániákban is fel-felcsap a feszültség, a végeredmény pedig általában vagy fergeteges komédia, vagy kínzó tragédia szokott lenni. A Spirit Színház legújabb kamaradarabja valahol a kettő között állapodott meg: egy kínzó komédiát láttunk.

Kinek ne lennének ismerősek azok a fránya, fogcsikorgatós szentesték? A szeretet ünnepén összegyűlik a család apraja-nagyja, a mélyben lappangó konfliktusokat pedig erőltetett vigyorgással, idióta ajándékokkal, üres csevegéssel és ipari mennyiségű töltött káposztával próbáljuk elfedni – teljesen sikertelenül. A borosüvegekkel együtt a ki nem mondott szavak is a felszínre bukkannak, és végül kiderül, hogy mindenki pontosan tudja, mit gondol róla a másik, de többé-kevésbé, a magunk módján mégiscsak szeretjük egymást.

 

 

Varsányi Anna Ünnep című vígjátéka ugyanezt a toposzt dolgozza fel. Adott egy magyar nagyváros, két tipikus felső-középosztálybeli polgár, és az ő tipikus, civakodós házasságuk. Margit, a rettegett középiskolai biológia-tanárnő például folyamatosan frusztrált. Eleinte úgy tűnik, az ünnep miatt: szeretne T-Ö-K-É-L-E-T-E-S hangulatot teremteni, hisz lányuk – annak ellenére, hogy már bőven elmúlt harminc – életében először hozza haza az udvarlóját. Ám hamar kiderül, Margit alaptermészetéből adódóan ideges, melynek legfőbb katalizátora a férje, István. A József-Attila díjas, alkoholproblémákkal küszködő író szórakozott lustaságával és pikírt beszólásaival idézőjelbe teszi Margit heves igyekezetét, és kifejezetten jókat szórakozik azon, hogy felesége szinte az ájulásig hergeli magát minden apróságon. A helyzet Éva érkezésével sem szelídül: a lány az első pillanattól kezdve szeretné minél gyorsabban letudni a látogatást, párja, Zoltán természetesen senkinek sem szimpatikus, a New Wave irányzatokba belebolondult Margit reformfogásai ehetetlenek, István pedig a feleség minden óvintézkedése ellenére csak előkerít valahonnan egy üveg whiskey-t. Ahogy viszont a „tökéletes” szenteste lassanként atomjaira hullik, a humor és rutinszerű civódások mögül pedig kirajzolódnak a húsbavágó problémák, és világossá válik, hogy mindenki pontosan tisztában van a másik titkaival és fájdalmával.

 

 

Kínzó komédia. Komédia, mert ebben a családban mindenki magára ismer. István és Margit veszekednek, de nem azért, mert nem szeretik egymást, hanem mert ez adja a kapcsolatuk dinamikáját. Hogy Margit féltékenysége néha tettlegességig fajul, hogy István néha annyira részeg, hogy udvarol a sültmalacnak, és hogy egy jó pillanatban előrántott Szabó Lőrinc-idézettel a férj bármikor kiengesztelheti a feleségét. Éva utál hazajárni, de nem azért, mert utálná a szüleit, hanem mert nem bírja hallgatni az anyja károgását az unokákról, a házasságról, meg arról, hogy ötven évesen már azért nem olyan szülni. Zoltán pedig kakukktojás létére szórakozottan figyeli a körülötte zajló eseményeket, és annak ellenére, hogy mindenki utálja őt, mégiscsak egy igazi család tagjaként töltheti a szentestét, ami már egy jó ideje nem adatott meg neki.

Kínzó viszont, mert a tökéletességre való törekvés és az ünnep giccses-görcsös mosolyai mögött élettragédiák húzódnak. István alkotói válsága csak elmélyíti az alkoholizmusát, Margit belebetegedett az idegességbe és az évtizedes láncdohányzásba, Éva nem feltétlenül leli örömét abban, hogy nem tud megállapodni, az anyja pedig valószínűleg sosem bocsájtaná meg neki, ha nem láthatná az unokáit – amire viszont sajnos egyre nagyobb az esély.

Az Ünnep nem oldja meg, de még csak nem is járja körül a problémákat, csupán felvillantja azokat. Épphogy csak engedi átsejleni a karácsony és saját humora szövetén, amikor pedig a kieresztett gőztől végre mindenki ellazul, újra visszatérünk a rendes kerékvágásba, egy felszabadultabb idillbe. A problémákat pedig ugyan sem a kacagás, se a töltött káposzta nem tudja megoldani, valamicskét viszont enyhíthet a kínon. Néha pedig az is elég.

Előadások időpontjai:

Október 3. 19:30

Október 28. 19:30

November 4. 19:30

November 17. 17:00

További részletek és jegyvásárlás a Spirit Színház honlapján IDE kattintva.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin