Nagyvilág

Nevet vált a chicagoi melegnegyed, mert jelenlegi neve csak a férfiakra utal

 

Chicago legnagyobb melegnegyede nevet váltana, erről döntöttek a helyi LMBTQ vállalkozások vezetői. A Boystown néven ismert negyedet egyszerűen Northalstednek hívnák a jövőben, számol be róla a Chicago Tribune, és az eddig használt kifejezés helyett a Chicago legbüszkébb negyede alakot használnák tovább. A változásra azután kerül sor, hogy többen is jelezték, nem elég inkluzív a Boystown név. A kizárólag férfiakra utaló helyett szívesebben látnának egy olyat semleges nevet, ami nem zárja ki sem a nőket, sem a nembináris embereket.

A helyi vállalkozások annak ellenére döntöttek a névváltozás mellett, hogy egy online szavazáson a megkérdezett 7.900 fő 58 százaléka az évtizedes Boystown megtartására voksolt. A Northalsted Business Alliance szóvivője, Jen Gordon szerint ők azon 20 százaléknak a véleményére szeretnének tekintettel lenni, akik azt válaszolták, a név miatt úgy érzik, nem látják őket szívesen a negyedben.

„Határozottan úgy éreztük, hogy valamit tennünk kellene. Ha a Boystown név az emberek akár egy kis százaléka számára is zavaró, akkor nem ezt kellene használnunk a negyed népszerűsítéséhez.”

A szervezet elismeri, hogy a negyedben évtizedek óta jelen van a transzfóbia, a rasszizmus és a szexizmus, ennek tetejében pedig ott a csak férfiakra utaló névtábla. A negyedet júniusban éles kritika érte amiatt, hogy a fekete transznemű embereknek esélyük sincs munkát kapni a területén. A változás azonban feltüzelte a helyiek kedélyeit, és aláírásgyűjtések indultak mind az új név, mind a régi megtartása mellett. Az előbbit elindító Devlyn Champ szerint az új név a változást jelenti.

„Szerintem fantasztikus, hogy elismerik, változtatásra van szükség. A kérdésem most az, hogy ehhez kapcsolódóan hogyan folytatják a rendszerszintű változásokat, különösen a saját vállalkozásaikon belül.”

A Boystown alak megtartásáért indult petíció tagadja, hogy rasszista vagy szexista lenne a régi név, ugyanakkor a támogatóik a kommentekben erre mintha rácáfolnának:

„Ha fenyegetve érzitek itt magatokat, vagy nem érzitek biztonságban magatokat, akkor menjetek és csináljatok magatoknak saját helyeket, ahogy mi csináltuk 40 évvel ezelőtt. Nyitottunk magunknak saját bárokat, éttermeket, fodrászatokat, üzleteket. Menjetek és hozzátok létre ti is a saját identitásotoknak megfelelően!”

A helyi vállalkozásokat összefogó szövetség hivatalosan nem változtathatja meg a nevet, mert arra csak a helyi önkormányzat jogosult, ahol azonban figyelembe szokták venni a véleményüket. A hivatalos döntésig mindenesetre elkezdik a Boystown logók eltávolítását szervezni.

Mielőtt az jutna eszünkbe, hogy ezek az amerikaiak jó dolgukban már azt se tudják, mit csináljanak: Bár Budapesten nincs melegnegyed – hiszen ezek rendszerint a hetvenes-nyolcvanas években formálódtak világszerte – egy képzeletbeli pesti negyedben hasonló helyzet állna elő. Hiszen például nálunk a melegbárok mellett egyetlen bár sincs évek óta, ami a nőkre fókuszálna.

 

 

 

 

Kolumbusz helyett Stonewall transznemű hősének akarnak szobrot a lakók

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb