Itthon

Netflixen futó mese leszbikus csókjelenete miatt vizsgálódik a magyar médiahatóság

A tavaly júliusban hatályba lépett homofób propagandatörvény a gyermekek védelmére hivatkozva megtiltja a 18 éven aluliak számára azokat a tartalmakat, amelyek a „homoszexualitást népszerűsítik”. E kategóriába esett most a Netflixen elérhető Jurassic World: Krétakori tábor mesesorozat ötödik évada. A produkció besorolása szerint 7 éven felüli nézőknek ajánlott, azonban a 9. epizódban két lány megcsókolja egymást.

A Mandiner beszámolója szerint több bejelentés is érkezett magányszemélyektől a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) felé, így a hatóság vizsgálatot indított a jelenlegi magyar médiaszabályokat megszegő rajzfilm ellen.

A vizsgálat azonban eltarthat egy ideig, hiszen a Netflix Hollandiában bejegyzett társaság, ezért a holland médiaigazgatási szabályoknak kell megfelelnie, a Hollandiában érvényes besorolási szabályokat kell alkalmaznia.

Az NMHH indoklása szerint azonban a magyar médiatörvény alapján a streaming szolgáltatóknak hatékony műszaki megoldásokat kell alkalmazni azért, hogy a tizennyolc éven aluliak számára a kritizált tartalmak ne legyenek elérhetők a magyarországi kínálatban.

A Médiatanács értesítette a joghatósággal rendelkező társhatóságot, jelen esetben a holland Commissariaat Voor De Media-t (CVDM), hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb