Hírek

Népszavazás jöhet Romániában a házasság fogalmáról

Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt párt vezetője szombaton bejelentette, hogy reményei szerint az ősz folyamán népszavazást tarthatnak az alkotmányban foglalt családfogalom korlátozásáról. Egy olvasónkban se maradjon kétség, a népszavazás célja, hogy a jövőre nézve is kizárják a házassági egyenlőség törvényi megvalósításának még a halvány reményét is.

Liviu Dragnea, a szociáldemokraták vezetője

A bejelentés a népszavazásról azután született meg, hogy egy szervezet tavaly hárommillió aláírást gyűjtött, melyben azt kérték, hogy változtassák meg a házasság fogalmát az alkotmányban, úgy hogy az szigorúan csak egy férfi és egy nő között létező kapcsolatot fedjen. Az alkotmánymódosításnak feltétele a népszavazás, de előtte még a javaslatnak a parlamenten is át kell majd mennie.

Romániában kevés politikus vállalja, hogy támogatná az azonos neműek házasságát, az ország közéletében a mai napig nagy szerep jut az ortodox egyháznak. Az egyik fontos kivétel az ország államfője, az erdélyi szász származású Klaus Johannis, aki korábban már arról beszélt, hogy vallási és etnikai kisebbség tagjaként támogatja, hogy toleránsak és nyitottak legyenek más emberek felé.

Ellentábor

Júniusban számos jogvédő szervezet közösen kérte a parlamentet, hogy utasítsák el a tervezett alkotmánymódosítást, mivel szerintük ezzel az ország egy populista, autoriter útra lép rá, ami a demokratikus szabadságjogok további korlátozásához vezethet majd.

Az aláírásokat gyűjtő szervezet szintén kampányolt azért, hogy az állam ne támogassa a fogamzásgátlók költségeit és a választott abortuszokat, illetve kötelezné a kisgyermekes szülőket, hogy járjanak tanácsadóhoz, ha válni akarnak, valamint csökkentené a házasok adóterheit is.

Jogvédő szervezetek szerint ha a család fogalmát egy férfi és egy nő házasságára alapoznák az alkotmányban, azzal a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, a nem összeházasodott párokat, és más, nem hagyományos szülői felállásokat is kizárnának a család fogalmából.

Interjúnkat egy román fiatalemberrel arról, hogy hazájában milyen melegként felnőni, ide kattintva olvashatjátok el, az első erdélyi pride-ról készült videó pedig itt tekinthető meg.

Forrás: 444, Gaystarnews

hirdetés
Previous post

Rasszista komment miatt rúgta ki a L'Oréal az első transz modelljét

Next post

Újabb lenyűgöző tűzfalakkal gazdagodik Budapest