Hírek

Nemzetközi szervezetek igazságot követelnek a 19 török LMBTQ aktivista ügyében

 

Emberi jogi szervezetek felszólították Törökországot, hogy ejtsék a vádakat 19 LMBTQ aktivista ellen, akiknek a tárgyalása november 12-én lesz. A 18 diákot és az egyetem egyik munkatársát azért fogták perbe, mert az ankarai Közel-keleti Műszaki Egyetem (Middle East Technical University) kampuszán pride eseményt szerveztek. A májusi pride felvonulást a rendőrség verte szét, paprika spray-t, könnygázt és gumilövedéket bevetve a tömegoszlatáshoz. Összesen 22 embert tartóztattak le, akiket még aznap kiengedtek, de 19 személy ellen vádat emeltek augusztusban.

A Guardian tudósítása szerint törvényellenes gyülekezésben való részvétellel vádolják őket, továbbá azzal, hogy ellenálltak a hatóság felszólításának. Bár pride felvonulást 2011 óta szerveznek a kampuszon, az egyetem vezetése figyelmeztetett, hogy mivel a régióban általánosan betiltották a pride meneteket, ezért az állami tiltás a kampusz területén is érvényes – jóllehet egy ankarai bíróság még korábban megsemmisítette a tiltást.

Björn van Roozendaal, a Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transz és Interszex Szervezet (ILGA-Europe) programigazgatója jelezte, hogy ők látják el az aktivisták jogi képviseletét:

„A gyülekezési jogukat gyakorolták, és békés formában kiálltak mások jogaiért, amikor a rendőrség rájuk támadt és letartóztatta őket. Senkit sem lehet vád alá helyezni pusztán azért, mert békésen élt a gyülekezési jogával. Az emberi jogok védői elleni összes vádat haladéktalanul ejteni kell és lezárni ezt az ügyet.

Az Amnesty International is elítélte a letartóztatásokat, és Fotis Filippou kampányigazgató szerint az erőszakszervezetek túlzásba estek:

„Sötét nap az, amikor egyetemi vezetők a rendőrséget riadóztatják, hogy elnémítsák azokat a diákokat, akik pusztán a méltósághoz és az egyenlőséghez való jogukat szeretnék megkapni. A letartóztatottak ügyét azonnal és feltételek nélkül ejteni kell.”

Bár a homoszexualitást nem tiltják a török törvények, az állami szervek a „társadalmi érzékenységre” hivatkozva mindenféle LMBTQ rendezvényt igyekeznek megakadályozni. Az érvényben lévő jogi szabályozás alapján a tartományi kormányzók és a régiós vezetők bármilyen rendezvény betilthatnak egy hónapra, ha úgy ítélik meg, a rendezvény „veszélyezteti a nemzetbiztonságot, vagy a közrendet, ha bűncselekményt előz meg a tiltás, továbbá ha a tiltás a közegészség, a közerkölcs, vagy mások szabadsága és jogai védelmében történik”.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb