Nagyvilág

Nemzetközi sporteseményt bukhat Lengyelország az állami homofóbia miatt

Lengyel-litván barátságos mérkőzés Krakkóban / fotó: Marcin Kadziolka

 

Közel ötven ország sportolóinak részvételével a lengyelországi Krakkóban zajlana a 2023-as Európa játékok. A kontinens olimpiáját négy évente rendezik, és Európa volt az utolsó földrész, ahol 2015-ben az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) kezdeményezésére bevezették. A Kis-lengyelországi vajdaság fővárosa még tavaly nyerte el a rendezés jogát, csakhogy idén tavasszal a vajdaság csatlakozott a homofób önkormányzatok sorához és „LMBT-mentes zónaként” határozta meg magát.

 

LMBT-mentes zóna:

Idén tavaszra közel száz lengyel önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel kinyilvánítják, hogy az ő településük vagy régiójuk mentes az “LMBTQ ideológiától”. Ezzel vállalják azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

 

Emiatt most az Európai Parlament két képviselője, valamint egy brit és egy belga parlamenti képviselő is úgy véli, nem Lengyelország a legalkalmasabb helyszín a játékok megrendezésére.

„Az Európa játékok egy olimpiai esemény, és mint ilyen, védenie kell az olyan értékeket, mint a példamutatás, a tisztelet és a barátság. Mivel a Kis-lengyelországi vajdaság „LMBT-mentes zónaként” határozta meg önmagát, nem méltó arra többé, hogy ezen esemény helyszínéül szolgáljon”

– nyilatkozta a Reutersnek az Egyesült Királyság politikusa, Liz Baker, a Lordok Házának tagja. Baker véleményét osztja az Európai Parlament két képviselője, Terry Reintke és Marc Angel is, akik szerint az Európai Olimpiai Bizottságnak nem sikerült lépéseket tennie, hogy megvédje az LMBTQ sportolókat. Véleményük szerint felháborító, hogy a szervezet nincs tekintettel rájuk, pedig versenyzőként és nézőként ők is részesei az eseménynek.

Donatella Del Gaudio, az EOC szóvivője eközben igyekszik nyugtatni a kedélyeket, miszerint a rendező országgal való szerződésben szerepel az emberi jogok tiszteletben tartása és diszkrimináció-ellenes rendelkezések.

A csúcsra járatott lengyel állami homofóbiát a kormányzó Jog és Igazságosság párt továbbra sem tudja elengedni, ami már-már tragikomikus jeleneteket generál. Miközben a zónákról az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vagy a demokrata amerikai elnökjelölt, Joe Biden is kijelentette, hogy nincs helyük Európában, helyi politikusok elkezdték tagadni a zónák létezését. Mindezt azok után, már lengyel bíróság is kimondta, hogy a nagyon is létező zónák alkotmányellenesek, és hogy emiatt uniós pénzektől estek el a homofób települések.

De nincs mese, hiába hirdeti magáról büszkén száz lengyel önkormányzat, hogy „LMBT-mentes zónaként” elutasítja a toleranciát, az Európai Parlament lengyel képviselője, Patryk Jaki Brüsszelben kijelentette: az egész zónázás fake news, és csupán baloldali aktivisták találták ki az egészet.

 

 

Százezrek követelik, hogy az EU lépjen fel a lengyel homofóbia ellen

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb