Hírek

Nemzetközi felháborodás a dél-koreai hadsereg melegüldözése miatt

Dél-Koreában kötelező a sorkatonaság – minden arra alkalmas, 18-35 év közötti fiatalembernek csaknem két évre be kell vonulnia. Ez a szolgálati idő a világon a negyedik leghosszabb. Fontos tudni, hogy az országban közmegegyezés szerint szégyen, ha valaki megpróbálja megúszni a sorkatonaságot, a társadalom szó szerint kiveti magából az ilyeneket.

 

 

Az ezredforduló egyik híres popénekese, Yoo Seung-joon például csak azért vette fel az amerikai állampolgárságot 2002-ben, hogy ne vigyék el katonának. Amit ezért a kis stikliért kapott: dezertálás vádjával kitoloncolták az országból, véglegesen kitiltották Koreából, a közvéleményt pedig sokkolta, hogy megpróbált kibújni kötelessége alól. Azóta is persona non grata, egyedül az apja temetésére kapott egy rövid időre szóló beutazási engedélyt az országba.

Ha ez nem lenne elég, a munkáltatók sokszor szóba sem állnak a fiatal férfiakkal, amíg nem töltötték le a szolgálati idejüket, hiszen bármikor behívhatják őket és akkor csaknem két évre kiesnek a munkahelyükről.

A fenti lényeges háttérinformációk fényében lehet csak pontosan megérteni, milyen súlyos is a dél-koreai hadsereg gyakorlata. Bár az országban a homoszexualitás nem büntetendő, a hadsereg szabályzata szerint azonban igen: “szodómia vagy szégyenletes életvitel” miatt a katonai bíróság akár két év börtönbüntetést is kiszabhat. Egy hónappal ezelőtt egy tisztet például hat hónapi felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek és leszereltek, amiért egy magánlakásban beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot létesített egy másik férfivel.

 

 

Az ítélet már annak eredménye, hogy a hadsereg valóságos hajtóvadászatot indított: társkeresőkön és közösségi oldalakon kezdtek nyomozni a meleg katonák után, és eddig már legalább 32 személyt letartóztattak. Egyikük, egy őrmester a CNN-nek ezt mondta:

“Tudják, hogy nem szeretném, ha a hadsereg nyilvánosságra hozná a kilétemet. Ezzel kényszeríteni tudnak, hogy együttműködjek a nyomozásban. A kihallgatás nagyon nyomasztó és megalázó volt, iszonyúan meg voltam rémülve.”

A hadsereg gyakorlata mind a koreai társadalom, mind a nemzetközi közösség felháborodását kiváltotta. Petíciót indítottak, hogy a hadvezetés azonnal vessen véget a boszorkányüldözésnek, amit eddig már 24 ezren írták alá. Az Amnesty International kelet-ázsiai ügyekért felelős igazgatója, Roseann Rife szerint az újonnan megválasztott Moon Jae-in elnöknek egyértelmű üzenetet kell küldenie, hogy a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció elfogadhatatlan, és ez a hadseregre is vonatkozik.

Hogy ezt megteszi-e, az mindenesetre kétséges annak fényében, hogy egy korábbi interjúban az egyébként liberális elnök azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a hadseregben szolgáló meleg katonák gyengítik a csapategységet.

 

(GayTimes)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb