Kultúra

Nemzeti kinccsé válik Anglia legrégibb meleg szórakozóhelye

A Dél-Londonban található Royal Vauxhall Tavern az 1940-es évek óta, tehát több, mint hét évtizede ad otthont transzvesztita előadóművészeknek és showiknak, valamint az egész LMBT-közösségnek. Ugyanitt tűnt fel egyszer a kilencvenes években – Freddie Mercury, a Queen frontembere invitálására – Diana hercegnő is, talpig férfi ruhában.

A Historic England nevű szervezet ajánlásának köszönhetően a Royal Vauxhall Tavern hivatalosan is brit nemzeti kinccsé válik. A minisztériumi döntést nemcsak LMBT-szervezetek, de számos országosan ismert drag queen és maga Ian McKellen, az egykor Gandalfot és Magnetót alakító, nyíltan meleg színész is nyíltan üdvözölte.

Vauxhall

Az épület elismertetéséért tavaly indult átfogó kampány, amikor félő volt, hogy eladják a helyet, vagy vagy más irányú fejlesztéseket hajtanak végre rajta. A döntés értelmében azonban immár védve van a lebontástól és az átalakítástól is.

Örömmel tölt el a döntés, hogy a Royyal Vauxhall Tavern mostantól hivatalosan is része nemzeti kincsünknek. A London szívében található ikonikus hely mindig is meghatározó találkozópont volt az LMBT-közösség életében” – nyilatkozta Tracey Crouch, örökségvédelemért felelős miniszter. “Bízom benne, hogy az elkövetkezendő generációk is sok nevetéssel és boldogsággal fogják megtölteni.”

A The Sun magazin egykori beszámolója Lady Diana feltűnéséről a meleg szórakozóhelyen

A The Sun magazin egykori beszámolója Lady Diana feltűnéséről a meleg szórakozóhelyen

Nagy-Britanniában ez az első olyan épület, amely szorosan az LMBT-történelemhez  kötődik, de aktivisták bíznak benne, hogy a jövőben több is követi majd a Tavern sorsát. Az épület maga a 19. században épült.

Previous post

Megérkezett Cate Blanchett új filmjének végső előzetese

Next post

Betegség-e a homofóbia?