Kultúra

Nemzeti filmdíjjal tüntetik ki a meleg tanárt játszó indiai színészt

Manoj Bajpayee az igaz történet alapján készült Aligarh című filmben nyújtott alakításáért vehet majd át a nívós díjat. A színész a kritikusok döntése alapján érdemelte ki az elismerést. 

aligarh-759
Manoj Bajpayee jobbra.

Az Aligarh egy Shrinivas Ramchandra Siras nevű egyetemi professzor életéről szól, aki az észak-indiai Aligarh Muszlim Egyetemen tanított marathi nyelvet. Az 1948-ban született Siras-nak nyelvi tanulmányai mellett pszichológiai végzettsége is volt, és írói munkássága miatt több díjjal is kitüntették.

Élete akkor vett nagy fordulatot, amikor 2010-ben egy csapat tévés berontott az otthonába, és leadtak róla egy felvételt, amin épp egy férfival szexel. Az egyetem – amely a hírek szerint maga küldte a tévéseket Siras otthonába – először felfüggesztette őt, azonban a professzor megnyerte a pert, amelyet az intézmény ellen indított: a 19. század végén bevezetett törvényt ugyanis, amely a homoszexualitás büntethetőségéről szól, 2009-ben eltörölte az indiai legfelsőbb bíróság (amit azóta 2014-ben újra bevezettek).

Az ítélet meghozatala után egy héttel Siras-t holtan találták az otthonában. Halálának körülményei máig tisztázatlanok.

A Dadasaheb Phalke-díjat 1969-ben alapította az indiai Információs és Műsorszórási Minisztérium: az elismerés India egyik legfontosabb filmese után kapta a nevét, aki 1913-ban készítette az első egész estét indiai filmet, a Raja Harishchandrát.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb