Hírek

Németországban elfogadták a harmadik nem feltüntetését az anyakönyvekben

Németországban elfogadták a törvényt, mely lehetőséve teszi, hogy az interszexuális emberek egy harmadik nemet adjanak meg a születési anyakönyvükben. Ám nem mindenki elégedett a fejleményekkel. Valakinek kevés, valakinek sok.

Németországban 2013-ban elsőként tették lehetővé Európában, hogy a születési nemet szabadon hagyják a dokumentumokon, ám mostantól itt feltüntethető a “diverse” vagy “kevert” opció is, azon újszülöttek számára, akik nem illenek egyértelműen se a férfi, se a női nemhez.

Az interszexuálisok emellett jogot nyertek ahhoz is, hogy anyakönyvükön megváltoztassák nemüket és keresztnevüket, amennyiben úgy érzik, hogy nem a megfelelő nemet kapták születésükkor.

Kis magyarázat: Az interszexuális emberek egyszerre születnek női és férfi fizikai jegyekkel, így nem dönthető el születésükkör, hogy melyik nemhez tartoznak. Eddig a szülőknek el kellett dönteniük, hogy melyik nemhez tartozik gyerekük, amit sokszor műtéttel véglegesítettek. Ezekben az esetekben viszont könnyen fennállt a veszélye annak, hogy a gyermeket nem a megfelelő nemben nevelték, amire a gyermek később jött rá. Ekkor viszont már jogilag is nehéz volt a változtatás, ha pedig műtéten is átesett, elvesztette annak a gendernek a fizikai jellegeit, melyhez tartozni szeretne. Az új opcióval már nem szükséges a szülőknek döntenie a genderek között, arról pedig később a gyermek szabadon rendelkezhet.

Az Angela Merkel kancellár által vezetett kabinet még Augusztusban fogadta el a döntést.

A jogszabályok változását a Bundestag tette lehetővé, mely a Legfelsőbb Bíróság 2017 novemberi döntését követi. Ennek értelmében az interszexuális emberek hivatalos dokumentumaikon feltüntethettek egy harmadik nemet.

A Legfelsőbb Alkotmánybíróság kimondta, hogy a parlamentnek 2018 végéig legálisan el kell ismerni egy másik gendert is születéskor, vagy lehetővé kell tennie, hogy adott gender teljes egészében törölhető legyen az érintett személy dokumentumaiból.

Az előrelépéssel viszont nem mindenki elégedett. A Zöld párt parlamenti csoportvezetője, Anton Hofreiter szerint a jogszabály “nem ér elég messzire.” Hofreiter kritizálja, hogy az érintetteknek doktori beleegyezés kell ahhoz, hogy bármilyen változtatást eszközöljenek dokumentumaikban. 

Szerint a törvény  “nevetséges és jól kifejezi a bizalmatlanságot azokkal szemben, akik nem illenek a régi vágású társadalomba, főleg a CDU (Németország Katolikus Demokratikus Egyesülete) és CSU (Bavaria KAtolikus Szocialitsa Egyesülete) világába.”

Henny Engels, a Leszbikus és Meleg Föderáció tagja is kritizálta a fejleményeket, kiemelve, hogy azok túlságosan a fizikai adottságokra koncentrálnak: “A gender nem csak a fizikai jegyekkel jellemezhető, hanem vannak szociális és pszichológiai faktorai is.”

A konzervatív törvényhozók ezzel szemben támogatják az orvosi papírok szükségességét. Marci Henrichmann, a CDU politika szerint ez azoknak szól, akik nem tudják egymaguk azonosítani, hogy pontosan melyik genderhez is tartoznak,

A szélső jobboldali AfD politikai, Beatrix von Storch – meglepő módon – abszolút nem támogatja, hogy valaki egymaga szabja meg, milyen nemű: “Az, hogy milyen genderhez tartozol az idők kezdete óta egy objektív tény – csak mint a kor vagy a tested különböző méretei.”

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb