Hírek

Nem vizsgálják az orosz hatóságok a homofób gyűlöletbeszédet

Szomorú – bár nem meglepő – esetről tudósított a közösségi médiában Anna Pljusznyina. A jekatyerinburgi LMBTQ központ jogi tanácsadója feljelentést tett a helyi rendőrségen, miután több, LMBTQ-témájú bejegyzés alá a melegek elleni fizikai erőszakra buzdító kommentek érkeztek.

 

Anna Pljusznyina

 

Panasza azonban süket fülekre talált a hatóságnál. A hivatalos indoklás szerint nem indult nyomozás, mivel az üzenetek az emberek egy csoportját sem támadták etnikai, faji, vallási, vagy társadalmi identitás alapján. Következésképpen az orosz rendőrség szemében az LMBT-közösség nem számít társadalmi csoportnak.

Jogvédő szervezetek már korábban is vádolták azzal az orosz rendőrséget, hogy a gyűlöletbeszédet tiltó törvényeket a saját szájuk íze szerint alkalmazzák annak érdekében, hogy elfojtsák az elégedetlenkedőket. Míg most szemet hunynak a szexuális kisebbségek ellen uszító kommentek felett, addig szeptember elején megbírságoltak egy népszerű feminista bloggert, mondván a férfiak ellen hergel bejegyzéseiben.

Egy nemrég végzett független kutatás szerint a megkérdezett oroszok 83 százaléka “teljesen elfogadhatatlannak”, vagy “jórészt elfogadhatatlannak” tartja az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot. Ez drámai emelkedés az egyébként is magas 1998-as 68 és a 2008-as 76 százalékhoz képest.

 

Previous post

Először szólalt fel amerikai alelnök homofób szervezet konferenciáján

Next post

Románia: A meleg családokat ugyanazok a jogok illetik, mint a heterókat