Hírek

Nem válik meg szivárványos zebrájától a város még a Trump-kormány „kérésére” sem

A Trump-kormány levélben szólított fel egy várost, hogy távolítsa el szivárványszínben pompázó gyalogátkelőjét, de a városi tanács nem engedelmeskedett.

Az iowai Ames városában egyetlen útkereszteződésnél a pride színeivel festették fel a gyalogátkelőket. Ebből kettő a sokszínű szivárványzászlót reprezentálja, a másik két oldalon pedig a transznemű és a nemsemleges zászlók színeit figyelhetjük meg a betonra festve – írja az LGBTQ Nation.

 

 

A múlt hónapban azonban a város levelet kapott Washingtonból, a közlekedési hivatalból, amelyben leírták, hogy a zebrák színei megsértik a szövetségi szabályokat. A gyalogátkelőket nem találják biztonságosnak, mivel véleményük szerint a színek csak elterelik a sofőrök figyelmét, és arra biztatják a bicikliseket és a gyalogosokat, hogy figyelmen kívül hagyják az átkelési szabályokat.

„A gyalogátkelők művészeti alkotássá tétele veszélyezteti a gyalogosok és az autósok biztonságát azzal, hogy elvonja a figyelmet a forgalomirányításra hivatott eszközökről. Ez arra is feljogosítja az utcán tartózkodókat, főleg a bicikliseket és a gyalogosokat, hogy részt vegyenek a műalkotás továbbgondolásában, az úttestre lépjenek, vagy épp arra ad okot, hogy az emberek ne megfelelő módon alkalmazzák az utca nyújtotta lehetőségeket. A színek ugyanakkor összezavarják a motorosokat és a gyalogosokat, valamint más joghatóságok eme jelölések láttán hasonló gyalogátkelőket hozhatnak létre városukban. Azzal, hogy Ames városa nem tesz semmit a nem megfelelő járdajelölés ellen, kijelenti, hogy felelősséget vállal bármely jövőbeni közlekedési balesetért, legyen szó gyalogosról vagy járműről”

– hangzott a hivatalos levél.

A közlekedési hivatal azonban hiába vette támadásba az amerikai szivárvány-zebrákat, Ames utcáin még sem hozhatnak effajta döntéseket. A város ügyvédje, Mark Lambert közölte, hogy a közlekedési hivatal „képtelen volt” magyarázatot adni arra, miért is lenne hatalmuk Ames felett. Lambert azt sem hiszi, hogy bármilyen törvényt megsértettek volna ezzel, hiszen a színeket egyik sem tiltja.

Az esetről elmondta a véleményét a városi tanács egyik tagja, Chris Nelson is, aki a témáról Lamberttel folytatott beszélgetést.

„Csupán egyetlen kérdésem lenne. Kell most bármit is tennünk? Nem lehet, hogy csak elfogadjuk a levelet és megköszönjük?”

És pontosan ezt tették. Minden további intézkedés nélkül figyelmen kívül hagyták a levelet.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb