Nagyvilág

Nem szeretnék a szervezők, hogy rendőrök is felvonuljanak a pride-on

San Francisco után New Yorkban is kitiltanák az LMBTQ rendőrök egyenruháját.

fotó: Brian Kyed

 

New York polgármestere, Eric Adams elítélte a helyi pride szervezőinek döntését, amivel kizárják a felvonulásból a város rendőreit. Fabien Levy szóvivő szerint a polgármester kiábrándítónak tartja, hogy megtiltják az LMBTQ rendőröknek, hogy a saját egyenruhájukban vegyenek részt a pride-on. A New York Postnak ugyanakkor Levy nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy a polgármester emiatt bojkottálni fogja-e az idei rendezvényt. San Francisco polgármestere, London Breed már jelezte, a hasonló tiltás miatt nem megy el városának felvonulására.

Tavaly a NYC Pride szervezői 2025-ig ideiglenesen megtiltották, hogy a rendvédelmi erők tagjai egyenruhában csatlakozzanak a menethez. Az amerikai pride felvonulásokon 2021-ig szívesen látták az egyenruhás LMBTQ rendőröket, a helyzet azonban megváltozott George Floyd 2020-as halálával, ahogy New Yorkban és más nagyvárosokban felerősödött a rendőrellenes közhangulat.
A helyi meleg rendőrök szervezetének (Gay Officers Action League, GOAL) elnöke, Brian E. Downey szerint korábban sikeresen tudtak együttműködni a pride szervezőivel, ezért sajnálja a kapcsolataik megváltozását.

A rendőrök kitiltása felveti a városi politikusok esetében a kérdést, hogy így megjelenjenek-e az eseményen. Amikor a szervezők tavaly első alkalommal zárták ki a rendőröket, a város akkori polgármestere, Bill de Blasio hibásnak minősítette a döntést és nem vett részt a felvonuláson. New York azonban azért is szimbolikus, mert a Stonewall-lázadás helyszíne, ami éppen az LMBTQ emberek elleni rendőri zaklatás és visszaélések miatt tört ki. A tavalyi tiltásról a BBC megszólaltatta a helyieket:

 

 

Most David Carr, Staten Island képviselője – az első nyíltan meleg republikánus politikus a poszton – nem tartja jó megoldásnak a rendőrök kitiltását. „Ha se a rendőröket, se a GOAL szervezetét nem látják szívesen ezen a rendezvényen, akkor nem tudom elképzelni a saját részvételemet. Úgy gondolom, Adams polgármester már akkor is támogatta a pride-ot, amikor még a New York-i rendőrség tagja volt, ezért remélem, mindent megtesz majd azért, hogy elősegítse a rendőrök részvételét.”

 

 

Ritkán látott fotók a pride felvonulások 50 éves történelméből

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin