Nagyvilág

Nem nő a kétszeresére a melegekre kiszabható börtönbüntetés Szenegálban

 

A jelenlegi öt év helyett tíz év börtönbüntetés az azonos nemű szexuális kapcsolatokért, az LMBTQ embereket támogató közösségi médiás posztokért akár öt évnyi börtön, az interszexuális emberek számára pedig a puszta létezésük miatt tíz évnyi börtönbüntetés – többek között ezeket a tételeket tartalmazta az a törvénytervezet, amelyet szenegáli képviselők nyújtottak be a parlamentnek december közepén.

A Reutersnek nyilatkozó szenegáli LMBTQ aktivista, Djamil Bangoura akkor a nemzetközi közösséget kérte, hogy gyakoroljon nyomást a hatóságokra az új jogszabály elutasítása érdekében. “Amikor az egyéni szabadságjogokat, különösen a legszentebbet, felnőttek konszenzusos magánéletet támadják, akkor kevés idő marad, hogy felismerjük, veszélyben van a demokrácia” – mondta.

A szenegáli parlament azonban az év végén leszavazta a törvénymódosítást, mert a kormánypárti politikusok szerint az ellenzék a módosítással csak a január 23-án esedékes választások előtt akarja kimutatni saját LMBTQ-ellenességét. A kormánypárti politikuok vezetője, Aymérou Gningue szerint a kérdés egyszerűen nem aktuális, számol be róla a France Info hírcsatorna:

“A jelenlegi szenegáli törvény, amely 1966-ból származik, egyértelműen fogalmaz ebben a témában. Nincs szükség akár csak egy vessző hozzáadására vagy elhagyására se.”

 

A Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Interszexuális Szövetség (ILGA) 2020-as globális jelentése szerint Szenegálban már most is akár öt év börtönbüntetés is kiszabható az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat miatt, és az országbn meredeken emelkdik a letartóztatások és a büntetőeljárások száma. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint az LMBTQ aktivistákat rágalomhadjáratokkal és halálos fenyegetésekkel is támadják.

Jogvédők attól tartottak, hogy az ország elnöke, az LMBTQ-jogokat hevesen ellenző Macky Sall elnök aláírta volna a szigorító törvényjavaslatot, ha az átmegy a parlamenten. Sall soha nem foglalt állást a törvényjavaslattal kapcsolatban, de korábban ellenállt a homoszexualitás dekriminalizálására irányuló terveknek. A homofób törvényekkel bíró afrikai országok vezetőihez hasonlóan Sall azzal érvelt, hogy csak a Nyugat próbálja ráerőltetni a saját szokásait az országra a homoszexualitás támogatásával.

Az azonos neműek közötti kapcsolat továbbra is tabu számos társadalmilag konzervatív afrikai társadalomban, ahol az egyes vallási csoportok a homoszexualitást nyugati importnak tartják. Az ILGA szerint Afrika 54 országából csak 22-ben dekriminalizálták a homoszexualitást, a többi országban pedig még ma is börtönnel, vagy akár halálbüntetéssel is sújtható.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb